ZUVER DEDE

Köyümün bağlarında yaşardık, kış mevsimi geldi mi komşular dolardı bağlarımıza. Yazları önce köye daha sonrada yaylalara göç ederlerdi. Bizim yaylada evimiz yoktu, hep bağlarda yaşardık.

Bağ dediğimiz mevki Çoruh vadisine yakın, yalman kayalar arasında bir mezra. Yazları çok sıcak ve meyvenin bol yetiştiği, sebzenin çok bulunduğu bağ bahçelik yerdir.

Komşu köyün bağlarında, yalnız yaşayan bir amca vardı: Zuver Dede. Zuver Dede beni sever, bende onu severdim, zaman zaman yanına gider tatlı tatlı sohbetler ederdik. Bilge, ulu bir zattı. Köyüne gitmez, bağda yaşardı. Bağda ki yerlerinde çok büyük dut ve kiraz ağaçları vardı, dut pekmezi yapar onunla geçinirdi.

Ama köylüleri yaz kış o ıssız yerde yaşamasını sakıncalı bulur, köye götürmek isteseler de o gitmezdi. Nihayet köylülerini kıramadı bir sonbahar gitti köyüne. Bir keçi, bir de keçisinin yavrusu vardı. Yavru keçi komşusunun bahçesine girmiş, komşusu da vurup bacağını kırmış. Zuver Dede o mülayim, tatlı diliyle; komşu bu yavruya bu acıyı niye verdin? Zarar ziyanın ne ise ben sana verirdim der ama komşu buna da bir iki değenek aşırır.

Zuver Dede hemen deredeki evine döner. Ertesi yazın onu ziyarete gittim. Niye geldin Zuver Dede diye sordum. Bana şöyle bir cevap verdi: Bak torunum dün gece şu aşağıdan bir boz ayı çıktı eve doğru geliyordu. Bana epey yaklaştı. Yukarıdan seslendim: Nereye geliyorsun? Her taraf senin mülkün mü? diye sordum. Sonra sevgili torunum ayı sesime doğru baktı, döndü ve ormana doğru gitti.

Benim sözüm, nazım ayıya geçiyor da, köyümde yüz yıllık komşularıma geçmiyor, söyle bakayım benim ne işim var bu köyde.

Zuver Dede o bağlarda sesiz sadesiz yaşadı ve oralarda öldü, Allah rahmet eylesin.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yüksel Karahan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.