SADETTİN YILMAZ’IN ARDINDAN

HAYATIN TATLARI VE HAYATIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Bugün kapısının önünden geçtim. Evinin kapısı örtüktü, arabası yan bahçeye çekilmişti. Üstü bir hayli tozlanmıştı. İlk arabası Murat 124’tü. Almanya’dan gelmiş, arabasını yurda getirmeye çalışan rahmetli Habit ağabeyin isteğini yasal yolları izleyerek yerine getirmişti. Habit ağabeyde ona yurt dışından Wolksvagen Jetta getirerek karşılık vermişti. Beş yıl satılamaz yasağı süresini doldurduktan sonra arabasını satmış, yerine aynı marka ve modelin daha gencini almıştı. Bahçedeki bu araba, o arabaydı. Arabasını görünce kendisini içinde hissettim. Yıllarca onları birlikte görmeye alışmıştım. Boynu bükük, yapayalnızdı oysa arabası. Çarşamba günü korona önlemleri nedeniyle evinin önünde cenaze namazı kılınmıştı.

Kimden söz edebilirim ki.. Sadettin Yılmaz’dan söz ediyorum tabii.

Yıl 1998, arkadaşlarımın bana özel ürettikleri benzinli motorlu engelli taşıtımı tamir için sonradan dostum olan motorcu Davut’a gittiğimde beni gören Sadettin Yılmaz yeni kurduğu Sakarya Ortopedik Özürlüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine davet etti. O gün ona gelirim dedim. Israr etti, birlikte eski Erenler Belediyesi’nin altındaki dernek bürosuna gittik. Eve geldikten sonra ben oraları unuttum. İki hafta aklıma gelmedi. Cep telefonları henüz yaygın değildi. Büro telefonundan bir kere ev telefonumuzu aramış, annem çıkmış telefona, beni sormuş. Anneme giderim dedim, gitmeyi gene unuttum. İkinci aranmadan sonra utanarak gittim. Gidiş o gidiş. On altı sene birlikte geçti. Nasıl geçti anlamadım. Bu yıllarda kimler geldi, kimler geçti. Neler, neler yaşandı. Deprem gibi büyük üzüntüler, engelli haklarında mücadeleler.. Arkadaşlarımızdan kaybettiklerimiz oldu üzüldük, arkadaşlarımızın yaş günü oldu sevindik. Eve hapsolmuş engelliyi sokakla tanıştırdık, sokağa çıkan engellinin sevinci kadar mutlu olduk. Hep partiler üstü olduk. Partilerden yararlandık ama partililerden uzak durduk. Çeşitli meslek odalarıyla ilişkiler kurduk, engelli sorunlarını onlara anlattık. Yerel televizyon yayınlarına katılarak engelli konularını halktan aldık, il yöneticilerine taşıdık.

O benim küçüğümdü, abi kardeş ilişkisi içindeydik. Uzun seneler onun Başkan Yardımcılığını yaptım.

2004 yılında Sadettin Yılmaz’ı merkez belediyemize meclis üyesi olarak gönderdik. 2005 yılında ilimizi ziyaret eden Avrupa Türkleri Yardımlaşma Derneği ile yaptığımız ortak çalışmayla Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın Belediyesiyle kiliseler birliğinin sunduğu katkıları meclis üyemizle belediye meclisine sunduk. O zamanki Belediye Başkanı sayın Süleyman dişlinin onayıyla şehrimiz engellilerine akülü araçlar geldiyse bunun mimarı Sadettin Yılmaz’dır.

Belediyemiz makina ikmal dairesini akülü araçların bakım ve onarımına açmış, başına Harun Adalı’yı getirerek bozulan araç sahiplerinin hiç sıkıntı çekmemesini sağlamıştır.

2010 yılının Mayıs ayında Türkiye Sakatlar Derneği Sakarya Şubesine kayyum olarak atandık. Selim Özen aramıza katıldı ve hep birlikte Türkiye Sakatlar Derneği Adapazarı Şubesini oluşturduk. Sadettin Yılmaz ve Selim Özen’in çalışkanlığı birleşince yaptığımız her etkinlikle Türkiye Sakatlar Derneği şubeleri içinde tek sivrilen şube olduk. Çok methiye ve çok tebrik aldık bu sayede. Ama gelin görün ki Türkiye Sakatlar Derneğinin düzenlediği konferansa ilimizden şubeleri olmamıza rağmen bir başka dernek ve başkanı davet edildi. Türkiye Sakatlar Derneği bu hatayı kabul etti ama herkes suçu başkasına attı, kararı değiştirmedi. Bunun üzerine toplu istifa kararı alarak istifa ettik. Sonuç olarak Türkiye Sakatlar Derneği Adapazarı’nda birkaç yıl şubesiz kaldı.

Sadettin Yılmaz çok iyi örgütçüydü. Bir etkinlikte gençlerden yaşlılara kadar herkesi hazır ve nazır durumda tutmasını bilirdi. Etkileyici sloganlar bulur ve kitleleri oluşturmasını becerirdi. Hiç kibirli değildi, herkesle kardeş, arkadaş olabilirdi. Tatlı diliyle etkilemediği kimse yoktu. Bir keresinde Zerrin Gençol Sadıç’a “Ben herkesi yenerim ama sizleri yenemem” demiş, engelli camiasının gücünü vurgulamıştı. Engellileri Ayvalık, Edirne, Samsun gibi akıllarına gelmeyen gezilere götürmüştür. Kendisinin yurt dışı gezileri de olmuştu. İspanya gezisinden çok etkilenmişti. Orda engellileri barındıran, besleyen, en azından misafir eden kurumlar belediyelerin gözetimindedir. Bu kurumlarda daimi olarak kalanlarla misafir olarak kalanlar olduğunu belirtiyordu. Bu misafirlikle ailelerin rahat nefes almasını sağlamak amacı güdüldüğünü belirtiyordu. En çok şaşırdığı konu bekâr engellilerin cinsel ihtiyaçlarının karşılanması olmuştur.

Yüksek tansiyonluydu. Tansiyonunu söylediğinde çok şaşırırdım. Bir gün kalp rahatsızlığı geçirdiğini öğrendim. Kalp damarlarına stend takıldı. Daha sonra bu stend takılan damar sayısı arttı. Ardından böbrekleri iflas etti. Haftada iki gün diyalize gitmek zorunda kaldı. Yapılan araştırmalar sonunda kardeşinin böbreği ona nakledildi. İki yıl kadar bu böbrekle yaşadı. Bundan neredeyse bir ay önce göğsünde büyük ağrılar hissedince tekrar araştırma hastanesine gidiyor. Anjiyo öneriyorlar, reddediyor. Bu kez kalp krizi geçiriyor, beyninden de pıhtı atıyor. Bunun üzerine bedeni nakledilen böbreği reddediyor. Aşağı yukarı 25 gün sonra yoğun bakımda hayatını kaybediyor.

Son zamanlarda çok engelli dostumu kaybettim. Bu kez de aramızdan Sakarya Ortopedik Özürlüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Türkiye Sakatlar Derneği Adapazarı Şube Eski Başkanı Sadettin Yılmaz ayrıldı, çok üzüntülüyüm. Mekânın cennet olsun sevgili kardeşim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aydın Göle - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

Ercan Yılmaz - Gerçekten degerli bir insanimizi kaybettik.Sadettin Yilmaz ın özellikle deprem zamaninda vucudunda bulunan engeller sanki hiç yokmuş gibi ordan oraya koşuşturmaları hiç gözümün önünden gitmiyor. Mekanın cennet olsun abim teyze oğlum..Güzel yürekli insan.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38
06

Mustafa yergin - Cok cok haklisiniz 90 li yillarda genclerle spor yapardi harika bir kaleciydi herkese sicak samimi candandi mahallenin abisiydi Allah mekanini cennet eylesin ozleyecegiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38
05

Mustafa yergin - Cok cok haklisiniz 90 li yillarda genclerle spor yapardi harika bir kaleciydi herkese sicak samimi candandi mahallenin abisiydi Allah mekanini cennet eylesin ozleyecegiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38
04

Hasan TAPUR - Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun bizlerde bu güzel yürekli abimizi ve onun vasıtası ile sizleride tanıdık sağolun Aydın abi erken ayrıldın aramızdan Sadettin abi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38
03

Mehmet yılmaz kardeşi - Ewet abimi cook erken kaybettik keske kendine daha cok dikkat etseydi bu genç yasta torunlariyla sevdikleriyle dah

a guzel gecirmesini isterdim ama

Allahin

taktir ettigi zamani bukadarmis Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşAllah seni hic unutmayacağız sevgili abim ????????????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38
02

Mehmet yılmaz kardeşi - Sevgili abim senin yokluğunu coook hissedicez ben kizlarin torunlarin herkez seni cok özleyecek aramizdan erken ayrildin keske kendine daha cok dikkat etseydin ve bizi üzmeseydin ne diyelim Allah gittigin yerde rahat ettirsin insAllah seni seviyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38
01

Mehmet yılmaz kardeşi - Ewet abimi cook erken kaybettik keske kendine daha cok dikkat etseydi bu genç yasta torunlariyla sevdikleriyle dah

a guzel gecirmesini isterdim ama

Allahin

taktir ettigi zamani bukadarmis Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşAllah seni hic unutmayacağız sevgili abim ????????????

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 10:38