"Sakarya’da hayvancılık yavaş yavaş ölmeye başladı”

ÖZEL HABER// NAZİLE AKARSU

“PİYASAYA GÖRE UCUZ”

Sakarya Et Entegre Tesisleri Satış Noktası İşletme Müdürü Fatih IlgazSakarya Et Entegreyi tanıtarak, et fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Vatandaşların Sakarya Et Entegre Tesislerinden gönül rahatlığıyla alış veriş yapabileceğini aktaran Ilgaz, “Burası Sakarya Et Entegreye bağlı satış noktası, kendi entegre tesisimiz var. Hayvanlar entegre tesisinde kesiliyor. Burada perakende ve toptan satışımız var. Tanzim satış noktası olduğu için piyasaya göre daha uygunuz. Enflasyonla mücadele ederek satışlarımızı yapıyoruz. Herkese hitap etmek için ker marjlarımızı düşürerek satış yapıyoruz. Biz yerli hayvan kesimi yapıyoruz, ithal hayvan kesimi yapmıyoruz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bizden ürün alabilirler” dedi.

YEM ÇOK PAHALI

Artan et fiyatlarını değerlendiren Fatih Ilgaz, “Et fiyatları maalesef çok yüksek bunun da ana sebebi yem fiyatlarının aşırı pahalı olmasıdır. Yem fiyatları aşırı bir artış gösterdi, fiyatların artmasının ana sebebi kaba yem, besi yemi, saman, silaj bunların hepsine zam geldi. Bunlar bir zincir halinde oluşuyor. Bağlantılı olarak yakıta, gübreye, ham maddeye zam geldiği için insanlarda otomatik olarak fiyatları yükseltmek zorunda kalıyor. Eskisi gibi üretim olmadığı için de maalesef bu ister istemez fiyatlara yansıdı. İnsanlar evlerine istedikleri gibi şuanda et götüremiyorlar, herkes fiyatların düşmesini bekliyor ama ben fiyatların çok düşeceğine inanmıyorum açıkçası” şeklinde konuştu.

 “HAYVANCILIK ÖLÜYOR ”

Sakarya’nın daha önce et piyasasını belirlediğini aktaran Ilgaz, “Sakarya daha önceden diğer illere et gönderen bir ildi ama artık gönderemiyoruz. Yem fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı insanlar artık kar yapamadıkları için Sakarya’da hayvancılık yavaş yavaş ölmeye başladı. Daha önceden Adapazarı piyasayı belirleyen bir bölgeydi hayvancılık anlamında. Artık tüketilen etin büyük bir kısmı diğer illerden gelmeye başladı. “

“YÜZDE 50’LİK DÜŞÜŞ VAR”

Et satışlarında geçen seneye oranla yüzde 50’lik bir düşüş olduğunu belirten Ilgaz, “Eğer insanların refah seviyesi yükselirse daha rahat et yiyebilirler. Önümüz yılbaşı eğer asgari ücrete yeteri kadar zam gelirse muhtemelen insanlar et yiyebilirler. Alınan ürünlerde sürekli bir yükseliş var ama gelirde yükseliş yok. Gelir seviyesi yükselirse insanlar daha rahat et yiyebilirler. Biz piyasaya göre daha ucuza et sağlıyoruz vatandaşa ama bizim et satılışlarımızda da bir düşüş oldu. Geçen seneye baktığımız zaman yüzde 50’lik bir düşüş var” ifadelerini kullandı.

“SANAYİ TARIMI BİTİRDİ”

Ilgaz, “Girdi maliyetleri çok yüksek. Üreticiler teker teker besiciliği bırakmaya başladı. Eğer bu şekilde devam ederse artık ithalata yöneleceğiz. Sakarya potansiyeli olan bir tarım şehriydi ama yavaş yavaş sanayileşmeye gitti ve gitmeye devam edecek ne yazık ki. Sakarya’nın toprakları çok verimli topraklar 12 ay ürün verebilen topraklar ama ne yazık ki sanayi bölgeleri tarımı yavaş yavaş bitirme noktasına getirdi” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner5

banner6