banner28

PANCAR DA ELDEN GİDİYOR!

ÖZEL HABER / NAZİLE AKARSU

Sakarya’nın en önemli tarım ürünlerinden biri olan pancar da üretim dibe vurdu

KURAKLIK ETKİLEDİ

Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Sebahattin Karasakal, Sakarya’da pancar üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Karasakal,  “Pancar üreticisi pandemiden etkilenmedi.  Ama üretici bu yıl kuraklıktan etkilendi. Şu an Sakarya’da ekilen pancar 50 bin ton civarında. Geçen yıl bu rakam biraz daha azdı. Bu sene geçen yıla göre arttı. Üretici sulama yapmadan dönümünden 10 ton civarında ürün alıyordu. Bu yıl o tonajlar çıkmayacak” dedi.

‘ÜRETİMDEN KAÇILIYOR’

Karasakal, “Sakarya’da şu sorun var. Pancar üreticisi, pancar üretmiyor. Pancar üretiminin zor olması ve gençlerin köylerden kaçması üretimi etkileyen faktörler. Çiftçi de, ‘Biz bu meşakkate giremeyiz’ diyerek mısır üretimine yöneliyor.  Çünkü, mısır daha kolay bir ürün.  Sakarya’da geçtiğimiz yıllarda 300 bin ton civarında pancar ektirmiştik. Ama artık 20 bin tonlara kadar düştü. Aslında pancardan dönüm başına kazanılan para mısırdan daha iyi. Maalesef çiftçimiz pancar üretiminden kaçıyor. Çiftçimiz biraz tembelleşti diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ DESTEK ALMIYOR

Karasakal, “Pancar üreticisine destekleme olmuyor, ama devlet pancar fiyatlarını ona göre açıklıyor ki pancar üreticisi para kazansın. Pancar fabrikası özelleştiği için aslında bizim devletten değil, fabrikadan isteklerimiz var.  Fabrikaların uygulamaları yüzünden çiftçi biraz sıkıntılı. Fabrika ‘Pancar küspesini vermiyorum’ diyor, eskiden yüzde 20 pancar küspesi veriyordu. Fire düşümleri yüzünden de çiftçi artık pancar üretmek istemiyor. Fabrikanın uygulamaları çiftçiyi ister-istemez etkiliyor. Bu yıl fabrika yöneticileriyle görüştük. Biraz daha esnek davranacaklar” dedi.

PANCAR ÜRETİLMİYOR

Karasakal, “Adapazarı Şeker Fabrikası’nın pancar ihtiyacı yıllık 600 bin ton. Biz sadece bunun 50 bin tonunu üretiyoruz. Geri kalan 550 bin tonu Konya ya da Eskişehir’den geliyor.  Sakarya pancar üretiminde en son sıralarda. Sakarya’nın pancarının şeker oranı iklimsel kaynaklı düşük, 2001 yılında çıkan şeker kanunuyla birlikte çiftçiye kotalar konuldu. Bu sefer çiftçinin pancar üretimini kısıtladılar. Tabii çiftçi de bundan muzdarip oldu. İstediği gibi ekim yapamadı. Adapazarı’nda iklimsel olarak şeker oranının düşük olması fiyata yansıyor. O yüzden üretici de biraz etkileniyor. Eskiden Sakarya’nın birçok ilçesinde şeker pancarı ekiliyordu, ama şimdi o bölgelerde sebze-meyve ekiliyor.  Artık pancar ekilecek alan bulunamıyor meyveciliğe dönüldü.  Sakarya’da Söğütlü, Akyazı, Adapazarı ve Serdivan’da ekim yapılıyor” dedi.

KOLONYA ÜRETİMİ

Karasakal, “Pandemi dolayısıyla kolonyaya çok fazla ihtiyaç oldu. Pancarın içerisinde binin üzerinde organa mineraller var. Tabii ki de kolonya üretimi yapılabilir, ama Sakarya’da bulunan fabrikada fabrikanın içerisinde alkol tesisleri yok. Eskişehir ve Konya pancar fabrikalarında alkol tesisleri var.  Eskişehir ve Konya kolonya üretimine çok ağırlık verdiler. Hatta kolonyacı arkadaşlar bana geldi. Oradaki arkadaşları aradık buraya kolonya gönderdiler. Aslında çok zor değil, eğer bizim fabrikamızda da tesis olursa çok artı olacaktır. Ekonomiye katkı olacaktır. Bu dönemde çok büyük sıkıntılar çektik. Eğer burada olmuş olsaydı, esnafımıza da desteğimiz olurdu” dedi.

İlgili Galeriler
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner5

banner6