Fındıkçı fiyat bekliyor

Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, “Fındık fiyatı mali tabloya ve üreticinin durumuna bakarak belirlenmeli. Bu şartlarda üreticiyi memnun edecek olan rakam 30 TL olmalıdır” dedi.

Fındıkçı fiyat bekliyor
Fındıkçı fiyat bekliyor
Haber albümü için resme tıklayın

ÖZEL HABER //ALPEREN DURMUŞKAYA

ÇİFTÇİ İÇİN ZOR SÜREÇ

Fındıkta hasat sezonu yaklaşırken üreticilerin gözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak rakamlara çevrildi. Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, pandemi dönemini ve üreticilerin beklentilerini gazetemize değerlendirdi. “Pandemi süreci çiftçimiz için zor geçti” diyen Arık, “Biz de elimizden geldiği kadarıyla üreticilerimize destek olduk. Bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

MALİYET FAZLA

Üreticinin maliyetlerinin her sene biraz daha arttığını ifade eden Arık, “Bugün bir işçinin maliyeti 119 TL. Aylık 20 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bu fiyat da fındık üreticisi için yüksek bir fiyat. Genellikle fındık toplamaya gelenler dışarıdan oluyor. Bu da fiyatın artmasına neden oluyor. Fiyatın artmasının bir diğer nedeni de gübre, mazot, ilaç ve işçilik fiyatlarının fazla olması. Bu şartlar iyileştirilirse fiyatlarda düşüş olacaktır” diye belirtti.

‘SORUN YAŞAMAYIZ’

Arık, “Geçen sene üretimin az olmasından dolayı işçi sıkıntısı yaşanmadı. Yine bu sene de işçi sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Bunun nedeni geçen seneki fındık oranının bu sene de aynı olacağını düşünüyorum. Pandemi döneminin devam etmesi, işçilerin dışardan gelmesi üretici için bir nebze olsa da sorun olarak görünüyor. Ama geçen sene de pandemi varken dışarıdan gelen işçi olmuştu. Ve hiçbir sorun ile karşılaşmadık. Bu sene de hiçbir sorun ile karşılaşacağımızı düşünmüyorum. Üreticiler ve bizler gerekli tedbirleri alacağız. Bir sorun ile karşılaşmayacağız” şeklinde konuştu.

BEKLENTİ 30 TL

Fındık fiyatlarındaki beklentilerle ilgili olarak da Arık, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) son iki yıldır fındık alımı yapıyor. Geçen sene fındık hasadı başlamadan fiyat belirledi. Tabii ki bu durum üreticiyi memnun eder; fındık ile geçimini sağlayan insanlar da önünü görerek hareket eder. Burada önemli olan arz talep dengesi. Benim görüşüm şartlara bakacak olursak fındık fiyatı 30 TL olmalı. Böyle bir rakam çıkarsa üretici çok memnun kalır” ifadelerinde bulundu.

22 Haz 2021 - 09:41 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.