BİR ASGARİ ÜCRET HİKAYESİ

4 Aralık'ta yapılacak olan asgari ücret görüşmeleri öncesinde siyasi partilerin il başkanları ile görüştük. İl başkanlarına, “Asgari ücret ne kadar olmalı?” diye sorduk.

BİR ASGARİ ÜCRET HİKAYESİ
BİR ASGARİ ÜCRET HİKAYESİ
+3
Haber albümü için resme tıklayın

ÖZEL HABER / NAZİLE AKARSU

“Ücret artışları işçiyi mağdur etmeyecek şekilde olmalı”

“ASGARİ SEFALET”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ecevit Keleş, “Ekonomik düzleme bakıldığı zaman, asgari ücretin 3 bin 500 TL’nin altına düşmemesi lazım. Vatandaşı 2 bin 300 TL’ye mahkum ettiler. Geri kalanın büyük bölümünün maaşı da 3 bin 500’ü geçmez. İşsizlik rekor seviyede. Bir aile her gün simit yese, ev kirası, elektrik, su faturası derken cebinde beş kuruş kalmıyor. Bu insafsızlıktır, vicdansızlıktır. Köle düzenidir. Vatandaş geçinemiyor, vatandaşın sıkacak dişi kalmadı. Benim gönlüm 3 bin 500 TL’den aşağı olmaması lazım. Ama ben bu güne kadar hükümetin asgari ücretliye para verdiğini görmedim. 2 bin 324 asgari ücret değil, asgari sefalettir” dedi.

“İŞVEREN VE ÇALIŞAN MAĞDUR OLMASIN”

MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, “Rakam söylemek doğru olmaz. Çünkü rakamı belirleyecek veriler elimizde olmadığı için sağlıklı olmaz, ama bir önceki asgari ücret görüşmeleri neticesinde yüzde 15’lik bir artış olmuştu. O dönemki ekonomik şartlar ile bu dönemki ekonomik şartları değerlendirdiğimizde, bir yanda işçi çalışan tarafı, diğer yanda işveren ortak bir paydada buluşmalı. Hem işçi tarafından duruma bakacak olursak, ekonomideki sıkıntıları günlerimiz, piyasalardaki fiyat artışları, yaşam standartlarının zorlaşması tabii bu çalışan kesimi ciddi manada yoruyor. Buna paralel bir şekilde işveren kesimi de ciddi bir gelir kaybı yaşıyor. Üretimin sekteye uğraması, bir yandan koronavirüsün etkisiyle bazı hizmet sektörlerinde iş yerlerinin kapanması ve üretimin çok düşük seviyeye çekilmesi, işverenin ödeme gücünü elinden alan hususlardır. Dolayısıyla bu ikisi bir denge halinde gitmeli. Ücret artışları işçiyi mağdur etmeyecek. Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında çalışan kesimi mağdur etmeyecek şekilde olmalı” dedi.

“UMARIM MAKUL ÜCRET BELİRLENİR”

Akar, “Bir yandan da bu ücretleri ödeme noktasında olan işvereni de yıpratmayacak. Çünkü aşırı bir fiyat artışı bu sefer ister-istemez ücretleri karşılayamayan işverenlerde işçi çıkarımına gidebilir. Bu da istediğimiz bir şey değil. Bu ikisi arasında bir denge kurulmalı. Hal böyle olunca, bir rakam söylemek zor. Bunu en iyi işçi ve işverenin temsilcileri masaya yatıracak. Anladığımız kadarıyla burada herkes kendi penceresinden bakmak suretiyle ciddi taleplerle masaya oturuyor. Bence bu çok doğru bir yaklaşım değil. Herkes kendi ekonomik çıkarları doğrultusunda bir şey söyleyecek. Karşı tarafı da dinlemeli, bunu böyle değerlendirmek lazım. İnşallah çalışan kesimin hayat pahalılığına ezdirilmediği bir fiyat politikasıyla makul bir ücret belirlenir diye umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİR ASGARİ ÜCRET HİKAYESİ”

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, “Asgari ücret, bu ekonomik şartlar içerisinde 3 bin 500 TL’den az olmamalı. Ama verilecek rakam yüzde 15’i geçmeyecektir. Maksimum yüzde 20 yaparlar, ama bu da çok zor. Benim görüşüm yüzde 20 yapacaklar, sonra bir pazarlık tiyatrosu seyredeceğiz hep beraber. Önce yüzde 12 diyecekler, daha sonra Cumhurbaşkanı ‘Yüzde 5 de benden’ diyecek. Yüzde 17’ye bağlayacaklar. Sonra hep beraber alkışlayacaklar. Reel enflasyonu baz alırsak, yüzde 35’ten aşağı olmamalı. İnsanların geçinmesi şu anda çok zor. Bunu düşünerek bir zam yapılmalı. ‘Bir Asgari Ücret Hikayesi’ film seti kuruldu. Spoiler veriyorum. Filmin sonunda patron çıkar, ‘Ben asgari ücretlimi enflasyona ezdirmem’ der ve ölümü gösterip, sıtmaya razı eder” dedi.

“3 BİN 500 TL OLMALI”

Gelecek Partisi İl Başkanı Ender Serbes, “Ekonomik kriz, döviz kurundaki yüksek artış ve enflasyon şu andaki net 2 bin 324 lira 70 kuruş olan asgari ücreti iyice eritti. Ne yazık ki Türkiye’de, hayat o kadar pahalı hale geldi ki Türk-İş’in araştırmasına göre geçtiğimiz ekim ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 482 liraya çıktı. Açlık sınırı demek bir ailenin sadece gıda masrafı anlamına geliyor. Yani 4 kişilik bir aile gıdaya 2 bin 482 lira harcaması gerekiyor. Türkiye’de şu andaki asgari ücret 2 bin 324 lira. Yani bir ailenin sadece gıda ihtiyacını ancak karşılayabiliyor. Gıdanın yanı sıra, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçlar için yapılması gereken zorunlu harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise Türkiye’de 8 bin 86 liraya yükseldi. Durum bu kadar vahim iken bize göre Türkiye’de asgari ücret net 3 bin 500 liranın altında olmamalı. Bu rakam bile çok yetersiz. Ancak ülkedeki ekonomik durum malum. İktidar, yeni asgari ücreti net, yani işçinin cebine girecek şekilde 3 bin 500 lira olarak belirlemeli” dedi.

“137 MİLYAR FAİZ ÖDEDİK”

Saadet Partisi İl Başkanı Fahrettin Abay, “Asgari ücret bu şartlarda en az 5 bin TL olmalı. Geçtiğimiz yıllarda Refah Partisi hükümetteyken o zaman insanlara insanca yaşayabileceği bir imkan talep ettiler. Bugünkü hükümetin bunu vermesi mümkün değil. Çünkü tamamen bir faiz akışına kapılmış gidiyorlar. Halkı düşündükleri yok. Onun için, yazıktır bu insanları bu asgari ücrete mahkum etmek. Hangi vicdana sığar bilemiyorum, asgari ücretin en az 5 bin TL olması lazım. Bu rakam çok rahat verilir. Türkiye bu yıl 137 milyar faiz ödedi. Faiz ödeyen bir ülke için bu fiyatı vermek zor değil. Ama Türkiye’de ki sistem yanlış. Çünkü üretim yok, üretim olmayınca işsizlik artıyor. Artınca da maalesef Türkiye’nin fakirleşmesi kaçınılmaz oluyor. Sadece 96 ve 97 yılındaki hükümete baksınlar nasıl üretim yapmışlar ” dedi.

01 Ara 2020 - 09:43 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.