NE KADAR SU TÜKETMELİYİZ

Bir kişinin kilogram başına 30 ml su tüketmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu Ramazan ayında oruçtan dolayı gün içerisinde alınamıyor ama iftardan sonra sahura kadar tüketilebilir. Bunun içerisine içilen ayran, cacık, çorbalar da eklenebilir ramazanda onlar da sudan sayılabilir.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK DOĞRU MU?

Kişiye göre değişir ama mutlaka sahur yapılmalıdır. Ama ben sahura kadar dayanamıyorum 12’de yiyip yatıyorum diyorsa o şekilde de olabilir. Ama kas kaybını ve halsizliği önlemek için günde iki ana öğün mutlaka alması gerekir.

SAHURDA VE İFTARDA NELER YEMELİYİZ?

Sahurda mutlaka yumurta tüketilmelidir. Haşlama da az susatacağından tercih olabilir. Sıvılar ise tok tutacağından laktozsuz veya yağsız süt, kefir, ayran olarak tüketilebilir. Kahvaltılık gibi ama tuzlu peynirler yerine daha az tuzlu lor peyniri, mozarella, top peynirler tuz oranı düşük olacağından tüketilebilir. Zeytin yerine tuz oranı daha az olarak ceviz tüketilebilir.

İFTARI İKİYE BÖLÜN, RAHAT EDİN

İftarı bir anda yemektense iki öğüne bölüp 2 kere de yemek daha mantıklıdır. Mesela su ile orucu açıp çorbasını, yoğurt yedikten 10 dakika sonra ana yemeği yemek daha yararlı ve daha kolay sindirilebilir olacaktır.

TOK TUTAN BESİNLER NELERDİR?

İftarda protein kaynakları daha uzun süre tok tutabilir ama çok yoğun bir şekilde tüketmemek gerekir. Etin yanında sebze yemeği alınabilir. Kırmızı et daha uzun sürede sindirildiği için daha çok beyaz et tercih edilmelidir.

İFTARDAN SONRA OLUŞAN TATLI KRİZLERİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?


İftardan 2 saat sonrasında mutlaka meyve, yoğurt ve kuruyemiş içeren küçük bir ara öğün yapmak kan şekerini dengeleyecektir. Eğer çok fazla sorun yaşıyorsanız iftarda sofradan kalktıktan yarım saat sonra içeceğiniz su içerisine biraz çabuk tarçın koyup bekletip öyle de tüketebilirsiniz. Kendinizi kontrol etmekte zorluk yaşıyorsanız en masum tatlı olarak kapta olan dondurma çeşitlerinden tercih edebilirsiniz.

SİNDİRİM VE ŞİŞLİĞE NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?

İftarı 2 öğüne böldükten sonra zaten kişi sindirim sorunu ve şişkinlik hissetmiyor. Öğünlerle birlikte su tüketilirse çok fazla şişkinlik oluşabiliyor. Su tüketimi öğünden 30 dakika sonra yapılması ve yudum yudum su içilmesi daha doğru olur. İftar ya da sahurun hemen ardından içilen su rahatsız edici olabilir. Önemli olan sıvı ve katıyı bir arada almamak.

17-18 SAAT AÇ KALIYORUZ AMA YEMEK YEME SÜREMİZ KISITLI. BUNUN DENGESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?


Bütün besin ögelerine vücudun ihtiyacı var protein, yağ, karbonhidrat. Dolayısıyla sahurda tüketilen sebze meyve vitaminden zengin olacaktır. Süt ürünleri, yumurta proteinden zengin olacaktır. Birazda tam tahıllı ekmek tüketimi ve meyvenin içerisindeki karbonhidrat ve lif eksiğini tamamlayacaktır. Öğün dengeleri zaten sağlanır tek öğün beslenilmediği için. İftarda da mesela çorbası, eti, sebze yemeği çeşit olacağı için sıkıntı yok. Ama tek yemekle öğün geçiriliyorsa bu sorun oluşturur. Yani ben bu akşam sadece türlü yaptım iftarda türlü yiyeceğim mantığıyla hareket edilmemeli. 2-3 çeşit yemek yapmak daha iyi olabilir.

ÖRNEK MENÜ

Sahur:

Ihlamur çayı (şekersiz)

1 dilim beyaz peynir (30 g)

1 adet yumurta (haşlanmış)

1 domates, 1 salatalık, 2-3 dal taze nane

5 adet yeşil zeytin

1 orta boy kivi

2 dilim tam tahıllı ekmek (50 g)

Ihlamur: Hafif sedatif etkisi vardır. Gaz ve şişkinliğe iyi gelir. Öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcıdır. Vücut direncini arttırır. Kan dolaşımını düzenleyici etkileri bulunur.

İftar:

1 su bardağı içine limon dilimleri eklenmiş su

1-2 adet hurma

1 kase bamya çorbası

6 kaşık nohutlu mantar güveç

2 kaşık mercimekli bulgur pilavı

1 kase dereotlu cacık

Göbek marul-tere-maydanoz-salatalıktan oluşan salata (içine nar ekşisi, limon, elma sirkesi ve 2 adet ceviz ekleyin)

Bamya çorba: Bamyayı hazırla. Soğanı yarım daire şeklinde ince ince doğra. Yağ ile tencereye koy, kapağı kapat. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 4-5 dk öldür. Domatesi hazırla 1 cm 3 irilikte doğra. Soğana ekle. Su ve tuzu koy. Kaynamaya bırak. Bamya ve limon suyunu kaynayan karışıma kat. Yumuşayıncaya kadar, 20 dk pişir. Karabiber ekle ve karıştır.


Nohutlu mantar güveç: Yeşil biber, domates ve maydanozu hazırla. İri doğra. Mantarı fındık büyüklüğünde iki veya üç parçaya böl. Mantarların bir kısmını güvece yerleştir. Üzerine pişmiş nohutun bir kısmını ve sebzeleri yay. Kalan mantarı yerleştir. Üzerine kalan nohut ve sebzeleri yay. Yağı dök, karabiberi ve tuzu serp. Kalan domatesi dilimle. Maydanoz yaprakları ile birlikte yay. Suyu koy, üzerini yağ geçirmez kağıt, folyo veya kapakla kapat. Önceden ısıtılmış fırında 40-50 dk pişir.


Mercimekli bulgur pilavı: Soğanı hazırla. Yağla birlikte tencereye koy. Kapağı kapat. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 5-6 dk öldür. Salça, mercimek ve tuzu koy, kalan suyu ekle, karıştır. Kaynamaya başlayınca bulguru koy, tekrar karıştır. Önce orta, sonra kısık ateşte suyu çekene değin pişir. Kırmızı biber ve karabiber serp. Üzerine peçete koy. 20 dk dinlendir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Dilara İsmailoğlu Kaim - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.