HER FARKINDALIK, DEĞİŞİM DEĞİLDİR

Olumlu, olumsuz veya nötr anıların bütünsel sonucu olan bizler ve etrafındakileri analiz etme gücümüz …

Gün içerisinde yaşanılan olay veya durumların, yaşayan kişinin hayatında anlam kazanması ve duyguların ortaya ç

Gün içerisinde duyularımızla algıladığımız her olay veya duruma, bilinçli veya bilinçdışı yollarla anlam ve duygu üretiriz. Hatta bunların çoğu bilinçdışı üretimlerdir. Bilinçli düşünce geliştirme kısmında ise yararlandığımız birçok alan vardır. Genetik altyapı, geçmiş deneyimler, sosyal çevre ve kişilik vb. belirleyiciler, sonuçta ortaya çıkan düşünce için önemli belirleyicilerdir.

Peki, bilinçli ya da bilinçdışı olan tüm düşüncelerimizi fark ediyoruz ve yanlış bir sonuç varsa değiştirebiliyoruz gibi kesin bir yargı sunabilir miyiz?

Ne yazık ki, klinik tecrübelerimde de birçok kişiyle fark ettiğimiz, farkındalık süreci sandığımız kadar hızlı ve kolay olmayabiliyor. Fark etme eylemi her zaman sonucunda değişimi getirmiyor. Dışarıdan baktığımız her durumu objektif eleştirebiliyor olsak bile içerisinde olunan durum ve olaylar oldukça karmaşık ve köklenmiş olabiliyor. Kendine keşif yolcuğu olarak adlandırdığım bu süreçte mutluluklar, çaresizlikler, öfkeler, bağımlılıklar, bağlılıklar sanıldığından daha zor fark ediliyor ve düzenleniyor. Bu keşif yolculuğu göze alındığında ve ilerleme sağlandığında, geçmişin olumsuz etki ve düşüncelerini yeniden şekillendirmektedir. Ruh sağlığı alanında alacağınız her hizmette eğitim ve yeterlilik düzeyi en önemli ayrıntıdır. Kendinize olan keşfinizi alanında uzman kişilerle yapmanız, sağlıklı bir sonuç sunar.

Fark etmek, değişimi garantiler mi?

“ ………….. davranışımın doğru olmadığını düşünüyorum fakat her seferinde aynı şeyi yapıyorum. “

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Uzm. Klinik Psk. Fulya Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.