Tehlike kapıda

17 Ağustos 1999’da meydana gelen deprem sonrasında Sakarya’daki ağır hasarlı binaların tamamı yıkılırken 8 bine yakın orta ve az hasarlı bina ise hala kullanımda. Bu binaların olası İstanbul depreminde yıkılmasından endişe ediliyor.

ÖZEL HABER// R.KAAN OKTAR

HALA YIKIMI BEKLİYOR

Resmi verilere göre; 17 Ağustos 1999 yılında Kocaeli Gölcük merkezli olarak meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yıkıcı depremde, Sakarya’da 3 bin 891 kişinin hayatını kaybetmiş ve 19 bin 43’ü konut olmak üzere 23 bin 111 yapı ağır hasar aldı. Depremin üzerinden yaklaşık 23 yıl geçerken şehrin genelindeki hasarlı yapıların neredeyse tamamı yıkıldı, yıkılmayan yapıların ise büyük bir kısmı kullanım dışı bırakılarak kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Ağır hasarlı 32 okulun tamamı yıkılırken bazı ağır hasarlı kamu binaları ise hala yıkımı bekliyor.

ORTA HASARLILAR AYAKTA

Aradan geçen 23 yılın ardından şehirde vatandaşların kullanımında ağır hasarlı bina kalmazken toplamda 19 bin 481 orta hasarlı bina ise maalesef hala kullanılmaya devam ediyor. Şehir genelinde az hasarlı olarak tespit edilen ve onarılan ya da yer sahipleri tarafından yıkımı talep edilen 19 bin 713 konut bulunurken 169 daire, 14 işyeri, 10 depo ise onarılmayarak kaderine terk edildi. Bazı binalarda ise onarılmayan dairelere elektrik ve su aboneliği verilmediği için bazı daireler boş tutulurken altlarında kalan dairelerde ise insanlar yaşıyor.

20 BİNİNDE DASK YOK!

Öte yandan şehirde 17 Ağustos depreminden önce yapılan ve depremden az hasar alarak ya da hasar almadan kurtulan 194 bin 190 konuttan yaklaşık 20 bininde Zorunlu Doğal Afet Sigortası olmadığı tespit edildi. Depremin üzerinden henüz 23 yıl geçmesine ve bazı yaraların hala sarılmamış olmasına rağmen vatandaşlardaki bu duyarsızlık ise dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca şehir genelinde olmasa dahi özellikle Adapazarı, Erenler ve Serdivan İlçelerinde deprem öncesinden kalan 3 kat ve üzeri yapıların ise olası bir İstanbul depreminden etkilenerek yıkılabileceği ve bu evlerde yaşamak zorunda kalan insanların enkaz altında kalacağını öngören uzmanlar ise kentsel dönüşüm işlemlerinin her nokta için en kısa sürede başlaması gerektiğini belirtti.

“TÜM BİNALAR İNCELENMELİ”

Konuyla ilgili olarak konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar, “Her bina yıkılacak gibi genelleme yapmak doğru değil. Bu işin doğrusu şudur; En son yönetmelikten önce yapılan bütün binalarda risk analizi yapmak lazım. Hasarlı olup olmadığı ortaya çıkması lazım. Başka türlü söylemle değil yasal olarak hareket etmek lazım. Ya bölgesel olarak riskli ilan edip tüm alanda kentsel dönüşüm yapacaksın ya da dediğim gibi risk analizi ile. Herhangi bir daire sahibi bile risk analizi yaptırma yetkisi var. Bina riskli çıkarsa top belediyeye geçiyor. Orayı mühürleyip, bir an önce yıkılması için karar çıkartması lazım” dedi.

“AYNI ACILARI YAŞAMAYALIM”

1999 depreminin üzerinden 23 yıl geçtiğini ve yeni deprem tehlikesinin kapıda olduğunu belirten Semih Uçar, “Kamuoyunu bilgilendirmek adına gerekli söylemleri söylüyoruz. Şehrin karar mercilerine valiye belediye başkanına dile getirdik. Deprem olalı 23 yıl oldu. Deprem kapıda. Tekrar aynı acıları ve kayıpları yaşamak istemiyoruz. Acilen önlemler ve kararlar alınması gerektiğini dile getiriyoruz. Bir an önce kararlar alınıp hayat geçirilmeli. Özellikle Büyükşehir Belediyesi ciddi adımlar atmalı” ifadelerini kullandı.

11 May 2022 - 09:36 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.