ŞEHRİN GELECEĞİNE STRATEJİK DOKUNUŞ

Şehrin geleceğine yön vermesi beklenen Sakarya Stratejik Planı’nın lansman toplantısı, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

ŞEHRİN GELECEĞİNE STRATEJİK DOKUNUŞ
ŞEHRİN GELECEĞİNE STRATEJİK DOKUNUŞ
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Şehrin potansiyelini harekete geçirecek, gelecek vizyonuna katkı sağlayacak

HIZLI DEĞİŞİM

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Sakarya Stratejik Planı için 2018 yılında çalışmalara başladı. Hangi kurumun ne yaptığından ziyade, yekün olarak Sakarya’nın ne yaptığına, gelişimin neresinde olduğuna odaklanmamız açısından bu stratejik plan önemli bir adım oldu. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de her alanda hızlı ve köklü değişimler yaşanmaktadır. Bir yandan küreselleşme, diğer yandan sosyal ve teknolojik gelişmeler bu değişimleri kaçınılmaz kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

YOL HARİTASI

“Şehirler değişimi daha iyi yöneterek temel hedeflerine ulaşmak için planlı hareket etmek, gerektiğinde de değişen koşullara göre planlarını güncellemek zorundadırlar” diyen Başkan Altuğ, “Biz de; ulusal ve uluslar arası perspektifte değerlendirildiğinde, şehrin doğru anlaşılması için; vizyonu, değerleri ve hedefleri ile ilerleyen, amaçlarına odaklanarak büyüyen bir şehir inşa etmek istiyoruz. Bu yüzden de, stratejik planımızda yer alan istatistiklerden ziyade, bu planın oluşturduğu 10 yıllık vizyonun temelde ne amaçladığını iyi anlamamız ve uygulamamız gerekiyor. Montaigne’in de dediği gibi ‘gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgardan fayda gelmez.’ Hazırladığımız plan da belli bir strateji ile gideceğimiz limanı gösteren bir yol haritası, şehrimizin geleceğini planladığımız bir kılavuz olacaktır” dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Altuğ, “Emeği geçen başta Valimiz olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, üniversitelerimizin değerli rektörleri ve akademisyenlerine, sivil toplum kuruluşlarımıza, proje koordinatörümüz Prof. Dr. Mustafa İsen’e, SAÜ Öğretim Görevlisi Tuba Canvar Kahveci’ye, katkı sunan ekibe başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. 2030 yılı vizyonunun belirlendiği Sakarya Stratejik Planı şehrimizin geleceğinin şekillenmesi anlamına gelmektedir. Sakarya’da farkındalık yaratan çalışmaları ortaya koyacağına ve ülkemizde de pek çok ilimize örnek olacağına inanıyorum. Hazırladığımız planı, geleceğe taşıdığımız günleri görmeyi temenni ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” diye belirtti.

SAKARYA İLK 10’DA

Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde çalışmaları tamamlanan Sakarya Stratejik Plan'ın online olarak yapılan lansman toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

EMEK VAR

Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Son dönemde pandemi ile mücadelede çok önemli bir noktadayız. İlk 10’a girmiş durumdayız. Hassas olarak tedbirlere riayet etmemiz gerekiyor. Ne kadar tedbirlere riayet edersek, bu süreci ne kadar hızlı atlatırsak hem esnafımızın, hem de vatandaşın hayatı kolaylaşır. Ben vali olarak başlayalı 3 ay oldu. 3 aydır gündem maddemiz stratejik plan oldu. Ciddi bir emek var burada. Bugün çalışmanın çekirdeğini görüyoruz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KÖKLÜ BİR ŞEHİR

Kaldırım, “Globalleşen dünyada ülkelerin rekabeti kadar, şehirlerin rekabeti de vardır. Bu globalleşen ortamda Sakarya’nın da rekabetçi olması gerekiyor. Bu çalışmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bütün olarak belgeye baktığımız zaman dinamik bir süreç olacaktır. Ortak aklı sahaya yansıtmamız gerekiyor. Dinamik bir dünyada yaşıyoruz, gündemler hızlı bir şekilde değişiyor. Belgeyi çok iyi uygulamalıyız. Sakarya köklü bir şehir, coğrafyası, tarımı, sanayisi güçlüdür. Yerel, yöresel değerleri öne çıkararak yeni alanlar yetiştirmeliyiz. Bundan sonra imarından kentselleşmesine kadar doğal değerlerimize sahip çıkarak hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Varlığımıza sahip çıkarsak önemli cazibe merkezine döneriz” ifadelerini kullandı.

GELİŞİME UYGUN PLANLAMA

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Stratejik Plan Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, şehrin potansiyeline uygun bir gelecek planlamasının önemine dikkat çekti.

İKİ TEMEL UNSUR

Başkan Yüce, “Sakarya’mızın güzelliklerini koruyarak sahip olduğu ekonomik, sosyal ve çevresel potansiyelini dengeli olarak korumak, geliştirmek, avantaja çevirmek ve şehre değer katmak en önemli önceliğimizdir. Bizim işimiz halkımıza hizmet. Biz halka hizmeti hakka hizmet olarak gören bir belediyecilik anlayışından geliyoruz… Şehri ve insanımızı ilgilendiren ekonomik, çevresel ve sosyal hayat noktasındaki mevcut potansiyelimizi, gelişime ayak uyduracak şekilde planlayacak ve sürdürülebilir hale getireceğiz. Gelişmeyi, kalkınmayı, büyümeyi sürdürülebilir kılmanın yolu da planlamaktan geçmektedir. Planlamamızı yaparken de iki temel unsuru göz önüne alacağız. Birincisi tabi ki şehrimizin öncelikleri. İkincisi ise merkezi yönetimin planladığı bütüncül kalkınmayı sağlayacak ülke vizyonunu oluşturan hedefleri benimsemek” ifadelerine yer verdi.

YATIRIM PROGRAMI

Yüce, “Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık yatırım programları var. Bu programlar ulaşım, akıllı şehirler, deprem, turizm, kırsal kalkınma, tarım ve istihdam gibi temalar etrafında şekilleniyor. Şehrimizin önceliklerine göre ele aldığımız kalkınma planlarını ve şehrimizin potansiyelini, bu saydığım planlarla uyumlu yürütmeliyiz ki böylece bütüncül kalkınmayı sağlayabilelim. Tüm bunların ışığında hareket ettik ve Sakarya Üst Strateji Belgesi’ni hazırladık. Bundan sonraki süreçte girişeceğimiz faaliyetlerde, planlamalarda, yatırım programlarında, ortak kaynak kullanımı ve iş birliği çalışmalarında referans olarak kullanabileceğimiz hem Sakarya’mızın hem de ülkemizin 2023, 2054 ve 2071 vizyonlarına uygun bir Stratejik Planımız var” dedi.

5 YILLIK PLAN HAZIR

Başkan Ekrem Yüce, “Göreve geldiğimiz 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle hayata geçirdiğimiz ilk faaliyetlerden biri 5 yıllık stratejik planımızı hazırlamak oldu. Planlamayı hazırlarken katılımcılık, kurumsal aidiyet, şehir öncelikleri ve ülke vizyonuna uygunluk ilkelerini benimsedik. Hem çalışanlarımızı, hem de yönetim kadememizi bir araya getirerek Strateji Geliştirme Kurulu oluşturduk. Analizler yapıldı, anketler düzenlendi. Şehirde yaşayanlar, şehri yönetenler ve dış paydaşlar bir araya getirildi ve 11 farklı çalıştay da düzenlendi. Herkesin görüşleri alındı. Sonucunda Allah’a çok şükür Sakarya’mızın vizyonunu belirledik. 5 yıllık Sakarya Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nı hazırladık” dedi.

REHBER NİTELİĞİNDE

Son olarak Başkan Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak da 19 aylık hizmet sürecimizde hayata geçirdiğimiz her projede, her hizmette belirlediğimiz 5 yılık strateji planımıza uygun hareket ettik ve bundan sonra hareket etmeye devam edeceğiz. Bununla birlikte kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, üniversiteler, odalar ve vatandaşımızla bir araya gelerek bir yıllık bir çalışma sonucunda Sakarya Stratejik Planı hazırlandı. Bu plan, tüm kurumlar için bir üst rehber niteliğindedir. Ortak bir yol haritasıdır. Yani şehrimizin geleceğini hep birlikte planladık ve hep birlikte inşa edeceğiz inşallah. Bu itibarla Strateji Planımız’ın hayırlara vesile olmasını dilerim” sözlerine yer verdi.

ALİŞAN’DAN ‘KASABA’ ELEŞTİRİSİ

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, lansmandaki konuşmasında Kent Park’ta devam eden kermesi örnek göstererek ‘Kasaba’ eleştirisinde bulundu.

UTANÇ VERİCİ

Alişan, “Bu projenin hayata geçmesinde herkese teşekkür ederim. Yaşadığımız bölgeyi birlikte kalkındırmak arzusundayız. Bu önemli çalıştayın sadece katılımcı rolünü üstlendik. Özellikle vurgulamak istediğim bir konu var; Kent Park’ta kermes adı altında hijyen koşullarına uymayan bir etkinlik var. Bu durumun Sakarya adına utanç verici olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Biz büyükşehiriz ve büyük düşünmek zorundayız. Kasabalarda uygulanan politikaları kendi şehrimizde uygularsak, ortak stratejik plandan bahsedemeyiz” dedi.

ESNAFIN YALNIZLIĞI

Alişan, “Şunu vurgulamak istiyorum, önemli bir sektörün temsilcisiyiz diyoruz ama sorunlarımızı tartışacak bir platform bulamıyoruz. Sorunlarımızı kendi usul ve esaslarımıza göre çözüyoruz. Esnafın iş yerleri kapatıldı. 8 aydan beri bu insanlar neler yiyor, neler içiyor? Bunlar varken başka bir dünyayı konuşmak çok anlamsız. Bu çalıştayda katılımcı olarak görülmemize rağmen hazırlanan planı gönülden desteklediğimizi söyleyebiliriz” dedi.

TARIM ÇOK ÖNEMLİ BİR SEKTÖR

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Sakarya Stratejik Plan Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Tarım çok stratejik bir sektör, insanın hayatını sürdürebilmesi tarıma bağlıdır” dedi.

TARIMA BAĞLI

Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, “Stratejik plan kurumsallaşmaya girişte bir aracıdır. Kaydedeceğimiz her ilerlemenin Sakarya’da değil, bölgemizde değil, ülke çapında da belirleyici etkileri olacaktır. Stratejik plan böyle bütüncül yaklaşımda hazırlandı. Projede yer alan herkese, emek veren herkese teşekkür ederim. Biz Ticaret Borsası olarak her yerde dile getiriyoruz. Tarım çok önemli bir sektördür. Tarım çok stratejik bir sektör, insanın hayatını sürdürebilmesi tarıma bağlıdır. 2050 yılında dünya nüfusu 9.6 milyar olacak nüfus artıyor, tüketim eğilimi değişiyor” dedi.

VERİMLİ TARIM ALANLARI

Sarı, “Gıda talebi nüfusun çok üzerinde artıyor. Gıda üretiminin yüzde 60 oranında artması gerekiyor. Buna oranla tarım oranları artmıyor. Kısır döngünün aşılması gerekiyor. Sakarya’da bulunan tarım alanlarının 20 yılı incelendiğinde, 340 bin dekar alan tarım alanının dışına çıkmıştır. Tarım ve sanayinin aynı anda olması ile tarım alanlarının sanayi amacı ile kullanılması nedeniyle tarım alanları azalıyor. Otoyol planları gibi planlar yapılırken, verimli tarım alanlarının dikkate alınmaması, Büyükşehir Yasası’nın tarım ve hayvan yetiştiriciliğini etkiledi. Tarıma verilen desteklerden Sakarya pek yararlanamıyor” diye konuştu.

24 Eki 2020 - 10:51 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.