Mirasçılar BES birikimini ödemeyen şirketi mahkeme verecek

Hayatını kaybeden kadının BES birikimini almak isteyen mirasçılar, kendilerinden istenen şeyleri duyunca büyük şok yaşadı. Ödeme yapmamak için şirketin işi yokuşa sürdüğünü fark eden mirasçıların avukat aracılığıyla yaşanan zararın karşılanması için şirketi mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Nazile Akarsu / Özel Haber

3 YIL ÜVEY ANNESİNE BAKTI

Sakarya’da yaşayan 46 yaşındaki Mustafa Kemiksiz, yaklaşık 6 ay önce 76 yaşında hayatını kaybeden üvey annesi Fadime Kemiksiz’in mirası için diğer mirasçılarla irtibata geçti. Veraset ilamı için başvuru yapan Mustafa Kemiksiz’e, kendi babasından kalan mirasları istemediklerini söyleyen üvey annesi Fadime Kemiksiz’in yakınları; 3 yıldır Fadime Kemiksiz’e baktığı için mirası Mustafa Kemiksiz’in hakettiğini söyledi. Bunun üzerine bankalara ve tapu müdürlüğüne başvuru yapan Kemiksiz, daha sonra BES birikimi için ilgili sigorta şirketiyle irtibata geçti. Şirket yetkilisi ise Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kendisine bilgi vermedi. Bilgi alamadığı için mirasın vergisini ödeyemeyen Kemiksiz, avukata başvurdu.

“YAKINLARI ÇOCUKLARA BIRAKTI”

Konuyla ilgili olarak konuşan Mustafa Kemiksiz’in avukatı Güneş Kılcı, “Sakarya’da yaşayan bir kadın, ikinci evliliğini yapan bir erkekle evleniyor ve bu evlilikten bir çocuğu olmuyor. Kocası kendisinden önce öldüğü için kocasından yüzde 50 oranında miras alıyor. Bunun ardından kendisi de vefat etmiş. Eşinin ilk evliliğinden olan çocukları tarafından bakılmış hastalık zamanında; dolayısıyla kadının akrabaları da ölümden sonra kendilerine geçen mirasla ilgili olarak erkeğin ilk evliliğinden olan çocuklarına ‘miras sizindir, biz istemiyoruz’ diyerek geri almalarını istiyor. Bankada bulunan bir miktar para, tapu hissesi ve bir özel sigorta şirketi tarafından yapılan bireysel emeklilik sigortası hesabında bulunan yaklaşık 30 bin TL’lik parayı kapsayan bu miras için daha sonra müvekkilim işlemleri başlatıyor” dedi.

ŞİRKETİ CİMER’E ŞİKAYET ETTİ

Ölen kadının toplam 11 mirasçısı olduğunu belirten Avukat Güneş Kılcı, “Ölen kişinin 11 tane mirasçısı var, bunun için 11 damga vergisi ve her biri için haricen harç ödeniyor. Bunlar, günümüz için çok ciddi rakamlar ve 3 ay içerisinde yapılmazsa özel usulsüzlük cezası ödeniyor. Bize bir kamu bankası hemen hesabıyla ilgili bilgi verdi, tapulardaki intikalde tamamlandı ancak özel sigorta şirketi veraset intikal dairesine gitmemiz için gereken belgeyi vermedi. Bir avukat olarak bununla ilgili 2 kez gerçekleşen görüşmemizde kurum temsilcisiyle aramızda hakaret sınırlarına varan tartışmalar yaşandı. Son olarak CİMER’e şikayet ederek, hukuki yolları kullanacağımı beyan ederek 3 ayın bitmesine birkaç gün kala bu parayı ucu ucuna ceza almadan ödedik. Bir avukat değil vatandaş olsaydı bu kadar uğraşabilecek miydi? Alabilecek miydi?” ifadelerini kullandı.

“KISIR DÖNGÜYE GİRDİK”

Şirketin ödeme yapmamak için çeşitli kanunsuz bahaneler sunduğunu belirten Avukat Kılcı, “Eğer gerekli evrak alınamasaydı intikal için diğerlerinin harcı ödenecek ancak özel emeklilik ve sigorta şirketindeki paranın üzeri çizilerek almaktan vazgeçtik denilecek ve alınamayacaktı. Şirket bize bilgi vermediğinden bizde onun vergisini ödeyemediğimiz için vazgeçmiş olacaktık. Tabi şirketin ödeme yapmamak için başvurduğu farklı yöntemlerde var, veraset ilamıyla gelen mirası ödememek için kişilerin tamamından vergi borcu yoktur yazısı talep ediyor. Müvekkilim adına şirketle görüşüp bana tam rakamı resmi yazıyla vermelerini ve bunun vergisini tam yatırmak istediğimi söylediğimde KVKK nedeniyle veremeyeceğini söyledi. Parayı ödemiyor, bilgisini vermiyor, ödeme yapmak için vergi borcu yoktur belgesi istiyor. İşi çıkmaza sokmak için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar” şeklinde konuştu.

MAHKEME SÜRECİ BAŞLAYACAK

11 mirasçının tamamından vekalet alacağını ve mahkeme sürecinin en yakın zamanda başlatılacağını belirten Avukat Güneş Kılcı, “Şu an 9 mirasçıdan vekalet aldım ancak geri kalan 2 mirasçı Almanya’da ve Alman Konsolosluğu bize 22 Mayıs’a randevu veriyor. Yani Almanya’da yaşayan birisi Türkiye’de bir avukata vekalet vermek için en az 5 ila 6 ay beklemek zorunda. Haliyle bu kişiler vekalet veremiyorlar ve bizde tüm mirasçıları toplayamadığımız için ödemeyi alamıyoruz. Aslında bunun yasal bir gerekçesi yok, zaten bize bunun yasal gerekçesini sunamıyorlar. Doğrusu; veraset ilamına göre ödeme yaptıktan sonra dosya kapanmamış olacak, diğer mirasçılara da ödeme yapmak zorundalar çünkü tekrar işlem gerekecek. Bu iş yükünden dolayı işi yokuşa sürüyorlar. Şuan müvekkilim tamamen iş yapmamak için çabalayan Türkiye’nin en eski ve kurumsal firmalarından biri tarafından mağdur ediliyor” dedi.

“ONLARA BIRAKMAYACAĞIM!”

Yaşadıkları sorunlar nedeniyle artık ödemenin yapılmasını alacağı para için değil bu parayı kendisine zorluk çıkartan şirkete bırakmamak için çabaladığını belirten Mustafa Kemiksiz, “Yaklaşık 4-5 aydır sigorta şirketiyle uğraşıyoruz. Artık önemli olan sigortadan alacağım para değil, benim için bir namus meselesi oldu artık. Neredeyse ülkenin dört bir yanını dolaştım vekâlet aldım aldım ama Almanya’daki iki kişiden vekâlet alamıyorum. Alman Konsolosluğu da çok yavaş çalışıyor. Bugün randevu istiyoruz 2022 Mayıs’a randevu veriyorlar. Vekaletler için vergi dairesine ödediğim para miktarı 3 bin TL oldu neredeyse. Zaten bu uğraşlarım ve ödediğim paralar sigortadan alacağım parayı geçti. Sigorta şirketi çok mağdur etti bizi. Ben uğraşıyorum ama bazı insanlar ‘Allah’ınızdan bulun’ deyip parayı sigorta şirketine bırakıyor ama ben bırakmayacağım sonuna kadar mücadele edeceğim” ifadelerini kullandı.

31 Ara 2021 - 09:18 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.