BİR DOĞUM BİR ÖLÜM

Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarını evlendiren zihniyet malum vardı ve var olmaya devam edecek. Her 100 çocuktan 15’i maalesef zorla evlendiriliyor. 18 yaşından önce evlenenlerin çoğu daha kendi gelişimlerini tamamlayamadan anne oluyor. Erken yaşta hamilelik, anne kadar doğacak bebeğin sağlığını da tehdit ediyor. Anne yeterince doğan bebeği besleyemiyor, anne kendi gelişimini tamamlamadığı için ya kan kaybından ya da doğumu kaldıramadığı için ölüyor.

Toplum öncelikle çocuğun öncelikle birey olduğunu ve kararlar verebileceğini bilmeli ve verdiği kararlara saygı duymalıdır. Fakat toplumumuzda çocuğu sadece kullanılacak bir eşya gibi görüyoruz. O yüzden de çocuk gelin pardon istismar edilen çocuk hiçbir zaman bitmiyor.

Çocuk gelin yoktur, istismar edilen çocuk vardır!

Ailesinin göz yummasıyla sistematik olarak tecavüze uğrayan, toplumun hoş görmesiyle çocukluk hayallerine veda eden, eğitim sisteminin boşlukları yüzünden okuyamayan çocuk vardır! Sanki bir mal gibi satılan ve hayallerine, umutlarına veda eden çocuklar vardır.

Bu evliliklerin aslında tecavüz olduğunu, doğacak çocukların aslında anne için büyük travmalar yaratacağını unutmamak gerekli.

Çocuk gelin denilince benim aklıma hep Aysel teyze gelir ve hüzünlenirim. Aysel teyze kim olduğunu merak edenler için; ilkokul arkadaşımın Elif’in annesi.

İlkokuldayken Elif çok yakın arkadaşımdı bazen onlara giderdik bazen de bize her gittiğimde Aysel teyze çok güzel yemekler yapardı ama pek konuşmazdı Aysel teyze. Birde Elif’in babası annesinden büyüktü hep merak ederdim ama soramazdım. Çocukluk işte çünkü benim babam annemden büyük değildi, aralarında bu kadar yaş farkı yoktu. Bu merakım çok yıllar sonra son buldu Elif temelli olarak Fransa’ya gitmeye karar verince son buldu.

Elif annesi ve babasının evlenme hikayesini anlattı ve bir hafta boyunca Aysel Teyze için ağladım.

Aysel teyze 13 yaşındayken ondan 15 yaş büyük amcasının oğlu tecavüz etmiş, ailesi bunu öğrenince önce bunu saklamaya çalışmışlar ama daha sonra hamile olduğu ortaya çıkmış ve zorla evlendirmişler Aysel teyzeyi tecavüzcüsüyle. Çok ağlamış Aysel Teyze, çok sevdiği okuluna gidememiş çok sevdiği oyuncağıyla oynayamamış, kısacası Aysel Teyze çocuk olamamış. Aysel teyze pek konuşmazdı kocasıyla ama hizmette de kusur etmezdi. Ama ben hep Aysel teyzeyi güzel yemekleriyle hatırlıyorum. Elif bunu öğrendikten sonra buradan kaçtı ne annemin ne de babamın yüzüne bakamıyorum. Benim doğumum annemin ölümü olmuş derdi. Neyse ben bunu öğrendikten 5 ay sonra Elif’in babası öldü ama o yine de annesinin yüzüne bakamadı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nazile Akarsu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.