ANKERLİ (ÇITÇITLI) PROTEZLER

Ankerli (çıtçıtlı) protezler hassas bağlantılı protezlerdir.

Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezi tipidir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutuculardan dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak ta bilinir.

Ankerli protez yapım süreci;

Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protez aşamaları, parsiyel aşamalarıyla aynı olup, ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 5 seansta hazırlanır. 5 seans için de ortalama 2 hafta yeterlidir.

Ankerli protezlerin kullanımı kolay mıdır?

Ankerli protezlerde, dişlerde hazırlanan yuvalara oturan hassas parçalar mevcuttur. Takarken ve çıkarırken ilk yapıldığında çok sıkı iken zamanla daha rahat takıp çıkarılırlar. Dikkatli şekilde takıp çıkarılmalıdır. Hareketli protezlere göre ağızdan çıkması daha zor olduğu için daha kullanışlıdırlar.

Ankerli protezleri kullanmaya alışır mıyım?

Bu tip protezler, parsiyel protezdeki gibi alt çenede dilin altından, üst çenede ise damaktan geçen metal kısımlara sahiptir. Protezde bu parçaların olması ilk başlarda alışmayı zorlaştırır. Belirli bir süre geçtikten sonra çoğu hasta kendi dişi gibi bu protezleri rahatça kullanır.

Ankerli protezler nasıl temizlenir?

Ankerli protezlerin temizliği tam protezlerle aynıdır.

Ankerli protezlerle rahat yemek yiyebilir miyim?

Ankerli protezler hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek alınarak yapıldığı için, tutuculuğunda problem yaşanmaz. Rahatça kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları yapılabilir.

Ankerli protezler yemek yerken hareket eder mi?

Hassas bağlantılı protezlerin yuvalar içerisine oturan kısımları protezi yerinden çıkarmayı önlemektedir, bu nedenle yemek yerken hareket etmezler. Zamanla hassas bağlantıların kastiklerinde gevşeme görülebilir, bu durumda da lastikler kolayca değiştirilebilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Serhat Akansel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.