FİLOGRAFİ İLE TERAPİ

Osmanlı’nın el sanatlarından tel ve çiviler kullanılarak çeşitli desenler çıkarılan filografi Sakaryalı kadınların elinde yeniden hayat buluyor.  Kadınlar aynı zamanda aile bütçesine de katkı sağlıyor.

TERAPİ GİBİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (SAMEK) bünyesinde tellerin çivilerin arasından geçirilmesiyle yapılan filografi kursuna katılan kadınların el emeği eserleri beğeni topluyor. Kursun 9 ay süreyle verildiğini belirten Kurs eğitmeni Leyla Akıncı, “Yaklaşık 120 öğrenciye filografi eğitimi veriyoruz. 9 aylık bir kurs ve sonunda sertifika veriyoruz. Bu sanatı 7’den 70’e herkes yapabilir. Özellikle ellerini kullanabilen engelliler bu işi rahatlıkla yapabilirler. Engelli öğrencilerim de oldu ve çok büyük bir terapi aldıklarını söylediler. Özellikle bu çivi çakmada, negatif olan düşüncelerimi tahtaya çivi ile gömüyoruz ve tellerle bunu örerek o düşüncelerimizi yok ediyoruz ve pozitif bir şekilde kurstan ayrılıyoruz. Kursiyerlerimiz yaptıkları el emeği ürünlerini satarak ev ekonomisine de katkıda bulunuyorlar’’ diye konuştu.

SAMEK’LE TANIŞTILAR

Kursiyer Özlem Suna Uslu filografi sanatı ile SAMEK’lerde tanıştığını dile getirerek, “İşten ayrıldıktan sonra bir arayış içine girmiştim ve bu kursların olduğunu duyunca filografi sanatı ilgimi çekti ve gelmeye başladım. Daha evvel hiç bilmiyordum ve karşılaşmadım filografi ile ama burada tanıştım. Gürültülü bir sanat yapım aşaması zor bir sanat ama gürültünün getirdi dinginlik çok hoşuma gitti. Burada yaptığım bir ürünü bin 50 metre tel ve 3 bin 661 adet çivi ile yaptım’’ derken 68 yaşındaki kursiyer Müşerref Sarım ise, sipariş üzerine eserler yaptığını belirterek, “Burası bana ilerlemiş yaşıma rağmen çok büyük bir terapi oluyor’’ ifadelerini kullandı.

16 Oca 2020 - 17:02 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.