TIRNAK YERKEN AZALAN KAYGILAR !

Bir yanda en temel ihtiyaçlarımız sevgi, ilgi, değer vb. olgular. Bir yanda ise temel yaşam mücadelesi içerisindeki kaygılar, korkular, endişeler, heyecanlar Saymakla bitmeyecek birçok duygu ve düşünce içerisinde birde davranışlar vardır. Olduğu yere uygun olmayan davranışlar, aşırı davranışlar, davranışsızlık vs.

Yaşam mücadelesi kişinin büyümesiyle doğru orantılı derler. Yaş büyüdükçe aslında kişinin başa çıkma mekanizması ve savunma mekanizmaları da beraberinde gelişmektedir. Bu gelişimden çocuklarda maalesef ki bahsedemeyiz. Çocuklarımızın savunmaları ve başa çıkma güçleri daha bizler kadar gelişmemiş ve oturmamıştır. Bu sebeple karşılarına çıkan sorun ve kaygılarla duygu ve düşünce olarak savaşmaları bize göre daha yorucuyken davranma, davranış açısında da aynı düzeyde savunmasız kalmaktalardır.

Duygusal açıdan doyum sağlayamayan çocuk kendisini yetersiz ve değersiz hissedebilir. Duygusal anlamda sorunlar yaşayan çocuk ise baş edebilmek arayışa girer. Bu belirtiler veya yardım zili de diyebiliriz, bir çok şekilde ortaya çıkabilir. “Tırnak yeme” davranışı ise bunlardan biridir. Sadece çocuklarda değil etrafımıza baktığımızda yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Çocuklarda tetikleyici durumlar nelerdir?

  • Huzursuz ev ortamı
  • Ebeveynlerin boşanması
  • Beklenilen ilgi ve sevgiye ulaşamama
  • Sevilen kişinin kaybı veya hastalanması
  • Okul vs. ortamlardaki arkadaşlarıyla sıkıntılar yaşama “akran zorbalığı vs.”
  • Yakın arkadaşının veya aile bireylerinin tırnak yeme davranışı taklit etme

Tırnak yeme davranışı nasıl sonlandırılır?

Temelinde kaygı barındıran ve besleyen eylemleri sonlandırırken yapmamız gereken ilk hamle kaygıyı uzaklaştırmak olacaktır.

Çocuğun baş etmekte zorlandığı durumları bulmak adına gözlemlemek önemli yer tutmaktadır. Zaten tedirgin ve kaygılı olan çocuğa ceza ve tehditkar yaklaşım bir sonuca ulaştırmaz aksine bu tepkiler olumsuz davranışın artışında katkıda bulunmaktadır.

Yaşamındaki zorlandığı kısımları düzeltme adına adımlar atılabilir. Yapıcı ve güven veren yaklaşımla çoçuğun ellerine olan ilgisini başka alanlara kaydırmak yararlı olacaktır. Ellerle başka bir şeyle uğraşmak ve üretmek çocuğun kaygısına ve tırnak yeme davranışına iyi gelecektir. Örnek olarak resim yapılabilir, enstrüman çalınabilir. Aynı zamanda ailenin bir arada olarak kurabiye yapmak gibi aktiviteleri çocuğun hem güven, ilgi ihtiyacını karşılar hemde tırnak yeme davranışı azaltır. Bu önerilerin dışında çocuğa yapıcı bir tutumla tırnak bakımının önemi ve bakımı hakkında bilgiler aktarılırsa faydalı olacaktır.

Sağlıklı Günler

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Uzm. Klinik Psk. Fulya Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.