TAAMMÜDEN

Taammüden sözcüğü genel olarak “bilinçli bir biçimde, önceden düşünüp tasarlayarak, bilerek, isteyerek” anlamlarını taşır. Bu sözcüğün ceza hukukumuzda ayrı yeri vardır. Hukuk dilindeki “taammüden adam öldürmek” en büyük suçlardandır. Katil zanlısının maktulü kendini savunma amacıyla mı, öfke patlamasıyla mı, yoksa kontrollü, denetimli, tasarlayarak, planlayarak mı öldürdüğüne bakılır. Taammüden adam öldürmenin cezası sabittir, zanlı suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezası alır.

Hukuk bunu şöyle tarif etmiş:

“Kasten öldürmenin nitelikli halleri arasında yer alan taammüt yani tasarlamanın varlığı için iki teori söz konusudur.

-plan kurma: buna göre fail bir kişiyi öldürmeyi istiyor ve bunu nasıl yapacağını planlıyorsa taammüt vardır.

-soğukkanlılık: fail kişiyi öldürürken soğukkanlılık gösteriyorsa taammüt vardır.”

Ve bu konuda hukukçular şunları da ekliyorlar.

“Yargıtay son zamanlarda taammüden öldürme hususunda bu iki teoriyi birlikte ele alan kararlar vermektedir.”

Günümüzde artan kadın ve çocuk cinayetleri genellikle bu tanım içinde yar alıyor. Almalıdır da.. erkek egemen toplumun gözü dönmüş toplum olmaya doğru gittiğinin işaretleri mi bütün bunlar, aile içi yanlış bir erkeklik aşılamasının, yani aile içi eğitimin sonucu mu?

Ne sosyoloğum, ne eğitimci ama bunları sormadan edemiyorum.

Çok hızlı ve çarpık gelişmenin toplumda yarattığı kültür erozyonu ve liberal kapitalizmin dayattığı benmerkezci insan modeli bugün yaşananların hem sonucudur, hem sebebi. Her değerin çok çabuk tüketildiğini görüyoruz. En sonunda insan kendini tüketmeye vardırdı işi. İş kazaları, trafik kazaları, hizmet hataları kontrolsüzlük, denetimsizlik, tabiat katliamı, ihmaller insanın taammüden yok edilmesi sonucunu doğurmaz mı sizce?

Kadın cinayetleri, çocuk istismarları rast gele işlenmiş suçlar değildir. Buna dilsiz canlılara, yani hayvanlara karşı işlenen suçları da eklerseniz nasıl bir toplumsal sarsıntıyla karşı karşıya olduğumuzu görürsünüz.

Bakın işi nereye getireceğim.

Salgın hastalıkların ortaya çıkışı da, yayılması da, bulaşıcılığını azaltan tedbirlerin savsatılmasıda neyle açıklanabilir?

Taammüden değil midir bütün bu olanlar?

Bin dereden su getirmeye gerek yok! Boşuna bahane aramayalım. Şu tespiti dosdoğru, eğip bükmeden, amalara, fakatlara sığınmadan yapalım.

Biz sıkı canlı bir milletiz. Öyle uzun soluklu zorlamalara, uygulamalara gelemeyiz. Kanımız delidir bizim. Bunun için ne yapıyorsak taammüden yapıyoruz.

Sıcakkanlı milletiz, sarılmazsak birbirimize duramayız çünkü.

Bütün bunlar bize uymaz.

Taammüden maske takmıyoruz.

Taammüden mesafe kuralına uymuyoruz.

Önümüz bayram. Geçen bayram yasaklar vardı, kimse bayramlaşmaya gidemedi. Ama bu bayram sadece uyarılar yapılarak toplumun tercihine bırakıldı.

Olası Vaka ve ölüm artışlarını neyle açıklarız?

Taammüden sözcüğü az kalır.

Üstelik cezası da yok!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aydın Göle - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.