16:05 - ‘Mülteciler Sakarya’yı çok sevdi’
12:28 - Dolandırıcılık uyarısı
12:16 - 5 ton eroin ele geçirildi
12:01 - Kaynarcalı çiftçiler harekete geçti
11:51 - Yeni modele görkemli tanıtım
11:40 - Tanzim satışla fiyatlar yüzde 50 düştü
18:11 - AK Parti adayları belli oldu
16:37 - Erdoğan’ın Sakarya programı belli oldu
20:29 - Sofuoğlu’nun danışmanından şok iddia!
20:06 - Sofuoğlu’nun danışmanı o paylaşım yüzünden istifa etti
ÖZEL HABER
Bir dönem Sakarya’da binlerce kişinin ekmek yediği süpürgecilik sektörü teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte küçüldükçe küçüldü. Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Yılmaz, süpürgeciliğin ayakta kalabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu dile getirdi.
MESLEK AŞKI
Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Yılmaz’la süpürgecilik mesleğinin dününü bugününü konuştuk. Ticaret Borsasında süpürgecilerin temsilcisi olduğunu belirten Yılmaz, “Süpürge mesleği benim baba mesleği. 1971 Ocak’ta askerden geldikten sonra babam ‘oğlum bırak mesleğini gel süpürgecilikten devam et’ dedi. Ben kendim esasen elektrikçiydim. Babamızın lafını dinledik hala devam ediyoruz. Süpürgeciliğin iyi dönemleri oldu kötü dönemleri oldu. Para kazandığımız da oldu kazanmadığımız da oldu; ama mesleğimizi sevdiğimiz için devam ettik biz bu işe” dedi.
BİR ZAMANLAR
1955 yılında borsaya kayıtlı 650-700 civarında süpürgeci esnafının bulunduğunu anlatan Yılmaz, “Sektörde şu an 65-70 meslektaşımız kaldı. Süpürge kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarından en sonuncusu bize göre. Bir de borsa olarak eski süpürgeci olarak bu mesleği yaşatmak için uğraşıyoruz; ama maalesef istediğimiz destekleri, yardımları alamıyoruz. Ne devletten alıyoruz ne diğer kurumlardan. Çünkü biz en son kaybolmaya yüz tutmuş mesleği yapıyoruz. Belediyelere müracaat ettik, gelin süpürgeyi bizden alın dedik. Ama yardımcı olan olmadı. Biz artık kendi çabalarımızla mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
OT İTHAL EDİYORUZ
Nihat Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “İşin acı gerçeği 1980’li yıllarda Yunanistan’a ot ihraç ederken şimdi Bulgaristan’dan, Moldavya’dan ot ithal ediyoruz. Bizim köylümüz süpürge neden ekmiyor, bütün tarım ürünlerinin hepsine destek var süpürgeye yok. Süpürge de biraz emek isteyen yani geniş nüfusun yapabileceği bir iş. Köylerde de genelde yaşlılar kaldı bu yüzden de ekmek istemiyorlar. Artık dışa bağımlı bir şeye döndü. Ticaret borsası olarak biz çok yerlere müracaatımızı yaptık biz anlattık ama bizi dinleyen yok. Biz elimizden geldiği kadar devam ediyoruz ama bu meslek bizim çabalarımızla nereye kadar gidecek? Devlet bize yardımcı olursa iş yolunda gider.”
DESTEK GEREKİYOR
Coğrafi işaretlerin alınmasıyla Sakarya’nın süpürge imalatının anavatanı olduğunu söyleyen Yılmaz, “Edirne’de, Samsun’da ve birçok ilimizde süpürgecilik yapılıyor. Ancak biz oda ve borsamızın katkısıyla bu işi buraya mal ettik. Süpürgeciliği önceden eşimizle çocuğumuzla yapardık, şimdi bu sanayi gibi olması lazım. Bizde onu kaldıramıyoruz. Bize günlük çalışmak için gelen adama sigorta bile yapamıyoruz. Sektörümüzde genç nüfus yok denecek kadar az. Emekliler, ek iş yapmak isteyenler bu işi yapıyor. Mesleğimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz ancak elimizden tutan yok. Belediyeler ‘süpürgeleri süpürgecilerden alın dese’ sektörümüze az da olsa bir canlılık gelir. Ama bunu demiyorlar. Bu mesleğin ölmemesi için kamu kurumlarının ithal süpürgeler yerine bizim yaptığımız süpürgeleri almalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
“MESLEĞİMİZ YAŞASIN”
Süpürgecilik mesleğini uzun süredir yapan sektör temsilcileri gelecekte de bu işi sürdürme niyetinde. Süpürge imalatçısı Beyti Akalın; “Ben bu mesleğe 1986 yılında başladım. Benim gelirim süpürgeden. İşimden memnunum elimden gelse çocuklarımım da devam etmesini isterim” ifadelerine yer verdi. Uzun yıllardır Süpürgecilik yapan Güleser Palgın ve Tamer Palgın çifti ise; “Bizim bir tek gelir kaynağımız buradan. Mesleğimizi zevkle yapıyoruz. Süpürgeciliğin desteklenmesini ve geçmiş yıllarda olduğu gibi yine hareketli bir sektör haline gelmesini istiyoruz. Teknolojik aletler her ne kadar gelişmiş olsa da bizim yaptığımız süpürgeler hala kullanılıyor. Sakarya’yla özdeşleşen bu mesleğimizi hepimizin el birliğiyle yaşatması gerekiyor” diye belirttiler. /Sibel Bulut