"SORUMLULAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALIDIR"

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Hendek’teki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz Cuma günü meydana gelen, 7 işçinin yaşamını yitirdiği patlamayı Meclis gündemine taşıdı.

Özkoç Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Büyük Coşkunlar Piroteknik Kimya Sanayi Havai Fişek Ticaret Limited Şirketi'ne ait Havai Fişek Fabrikası'nda daha önce de defalarca ölüm ve yaralamayla sonuçlanan patlamalar meydana geldiğini belirterek, “Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. Patlamanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve TBMM Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile birlikte patlama bölgesine gelen Özkoç, aileler ve işçiler ile yaptıkları görüşmeler ve bölgedeki ön incelemeleri üzerinden binalar arasındaki mesafe, duvarların dayanıksızlığı, sütre bulunmayışı, depolama alanlarındaki sıkışıklık ve soğutma sisteminin doğru işlemeyişi gibi aykırılıklara dikkati çekti.

Engin Özkoç, patlamanın hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fabrika sahibine telefonla araması, MÜSİAD’ın daha cenazeler ortadayken üyeleriyle dayanışma yemeği vermesini eleştirerek, kamuoyunda oluşan rahatsızlığa işaret etti. Özkoç, “Sakarya gerçekten cenazelerini kaldırmış, yaralılarının yarasını sarmış ama vicdanının yarasını saramamaştır. O yüzden Sakarya’daki bu korkunç olayın sorumluları ile mağdurları ayırt edilmeli ve müsebbipleri en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. İşçilerin, mağdur ailelerin arkasındayız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

3 BAKANA SORU ÖNERGESİ

Engin Özkoç, ayrıca patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zümrüt Selçuk ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle üç soru önergesi verdi.

Özkoç, soru önergesinde, şu ifadelere yer verdi:

“7 işçi, ailelerinin hiçbir zaman unutamayacağı, ömür boyu akıllarında, yüreklerinde acısını taşıyacakları bir ölüm şekliyle hayatlarını kaybettiler. Fabrikadaki işçilerden 126’sı yaralandı, 1’i yoğun bakımda 5’inin tedavisi halen devam ediyor. Böylesine acı bir tablo, ne yazık ki sözkonusu fabrikada ilk kez meydana gelmedi. Fabrikada son 13 yıl içinde yaralama ve ölümle sonuçlanan 7 ağır patlama yaşandı. Fabrika, aynı sahiplerle, farklı isimler adı altında yoluna devam etti.

İşçilerin açık beyanı, ilgili yönetmelik ve tüzüklere açık aykırılıklar ortadayken böyle bir fabrikada üretime nasıl izin verilmiş olduğu sorusu, açıklığa kavuşturulmak zorundadır.

Patlamanın hemen ardından, devlet büyüklerinin mağdur işçi ailelerinden önce fabrika sahibiyle görüşmesi; henüz yangın söndürülmeden, ölülerimizin bile teşhisi tamamlanmadan işadamı derneğinin üyesi adına dayanışma yemeği düzenlemesi, sorumluların cezasız kalacağı yönünde kamuoyunda kaygı yaratmış ve vicdanı yaralamıştır.

Bir daha benzer acıların yaşanmaması adına süreç adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli, korkunç ihmalde sorumluluğu bulunanlar hak ettikleri cezayı almalıdır. Vakit geçirmeksizin, Türk Tabipler Birliği’nin de belirttiği üzere fabrikayla ilgili; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son 6 patlamanın ardından gerçekleştirdiği denetim raporları, işletmede olması gereken “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesine İlişkin Belgeler”, “İşletmenin Büyük Kaza Senaryoları”, “İşletmenin Acil Durum Planları”, “İşletmenin Risk Değerlendirme Dokümanları” kamuoyuyla paylaşılmalıdır.”

Özkoç bu bağlamda, konuları itibariyle 3 farklı bakana yönelttiği şu soruların yanıtını istedi:

1) Büyük Coşkunlar Piroteknik Kimya Sanayi Havai Fişek Ticaret Limited Şirketi’ne ait fabrikalarda gerçekleştirilen denetim raporlarını ve itfaiye raporlarını kamuoyuna ne zaman açıklayacaksınız?

2) Sözkonusu işletmede, geçmişte meydana gelen kazaların ardından hangi sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmıştır?

3) Patlamanın meydana geldiği fabrika, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği uyarınca tek katlı ve duvarları yanmaz veya yangına 120 dakika dayanıklı mıdır?

4) Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca, sözkonusu fabrikada, binalar arası güvenlik mesafesi bulunmakta mıdır?

5) Fabrikada, sözkonusu tüzükte zorunlu tutulan standartta; patlayıcı, parlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin işyeri havasında izin verilen en çok miktarları aşmasını önleyecek havalandırma tesisatı var mıdır? Soğutma tedbirleri alınmış mıdır?

6) Fabrikada, sözkonusu tüzükte belirtildiği biçimde depo çatısından en az bir metre yükseklikte ve 1 metre genişlikte sütre örülmüş müdür?

7) Fabrikanın, patlamadan koruma dokümanı hazırlanmış mıdır?

8) Birbiri ile temas halindeki malzeme veya parçalar arasındaki sürtünme veya çarpmadan kaynaklanan aşırı ısınmaya karşı önlem alınmış mıdır?

9) Fabrikada, nitrogliserin, nitroselüloz, barutlar, kapsüller ve piroteknik ürünler ayrı depolanmış mıdır?

10) Patlama sırasında, depolarda, mevzuatta belirtilen ve izin belgesinde yazılı olandan fazla patlayıcı madde bulunmakta mıdır?

11) Patlama sırasında sistemin acil durdurulması ile biriken enerjinin mümkün olduğu kadar çabuk ve güvenli bir şekilde boşaltılması veya tehlike oluşturmayacak şekilde izole edilmesi sağlanmış mıdır?

12) Sözkonusu işletmede, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı var mıdır? Ne tür çalışmalar yapmışlardır?

13) İşçilerin sağlık gözetimleri yapılmakta mıdır?

14) Çalışan işçilerin hangi risklerle karşı karşıya olduğu tespit edilip işçiler eğitilip, uyarılmışlar mıdır?

07 Tem 2020 - 17:07 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.