RENGİN RENGİMDİR!

Bir ABD polisi tarafından George Floyd’un öldürülüşü… Dolandırıcılık suçu nedeniyle polis tarafından gözaltına alınmak istenen siyahi vatandaş George Floyd’a, Minnesota polis departmanında çalışan 4 polis tarafından orantısız güç kullanıldı. İçlerinden bir polis ise Floyd’u yere yüz üstü yatırdı. Daha sonrasında da polis, diziyle Floyd’un boğazına bastırarak boğarak öldürdü. Olay çevredeki vatandaşlar tarafından saniye saniye görüntülenirken bizler sadece George Floyd’un yardım çığlığını dinledik. Yaşanan bu olay, ABD'de George Floyd olayları adı altında yeni bir hareketin ortaya çıkmasına neden oldu.

ABD’de yıllar boyu siyahi vatandaşlar ötekileştirilip dışlandı. Bu gerçeğin ve ırkçılığın hala var olduğunu bu olayla daha net anlamış olduk. Bu sadece buzdağının görünen kısmı. ABD’de ya da başka ülkelerde birçok siyahi vatandaşa insan değilmişçesine davranılıyor. Bunun örneği olarak Portekiz, 15. yüzyılın ortalarından itibaren Gana'da köle ticaretine başlamıştı. Avrupalılar, baskınlarla ele geçirdikleri siyahi vatandaşları gemilere yükleyip, insanlık dışı şartlarda Amerika kıtasına taşıdılar. Siyahi vatandaşları satışa çıkarıp ticaret yaptılar. Evet, yanlış duymadınız satışa çıkardılar. Hatta bununla kalmayıp açık arttırmaya koydular. Bir insan değilmiş gibi(!) ABD’nin parlak gücünün oluşmasında 250 yıl süren kölelik sisteminin altında çekilen acının ve öldürülen milyonlarca kölenin kanları vardır.

SORUN HEPİMİZİN

ABD’de ki vatandaşlar işte tam da bu mücadelenin altında buluştu. Asırlar boyu siyahi vatandaşların gördüğü o çilenin mücadelesi bu. Irkçılık bu dünya üzerindeki en lanet şeylerden biri. Sırf teninin rengi siyah diye ötekileştirilmek… Altı üstü bir et parçası. Neyin ayrımı, neyin öfkesi bu? ABD’de ki George Floyd ayaklanması, bir yardım çığlığının feryatı. Öyle ki, Floyd’u öldüren polisin çalıştığı polis departmanı protestocular tarafından ateşe verildi. Ayaklanmaya birçok ünlüden de destek gelirken bazı polisler de taraf değiştirerek vatandaşın yanında yer aldı. Hiçbir siyahi insan böyle ölmeyi ve öldürülmeyi hak etmiyor! Irkçılık bir nefret türüdür. Aksi kabul edilemez. Sırf rengin diğerlerinden farklı diye öldürülmek, sadece ABD’nin değil bütün dünyanın sorunudur. İşin en acı taraflarından biri ise çocukların okul hayatları boyunca ayrımcılığa maruz kalıp, kendilerini kötü hissetmesi. Bu şekilde büyüyen bir çocuk, ne kadar topluma yararlı bir birey olabilir? Nasıl olmasını bekleyebilirsiniz?

Kararmış zihniyetlerin yarattığı bir düşünce ırkçılık. Asla aydınlığa kavuşamayacak olan o zihniyetler kendi içinde çürüyüp gidecek. Buna mahkum olacak.

George Floyd ve tüm siyahilerin anısına… Rengin rengimdir, rengim rengindir!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nisa Çoban - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.