İŞÇİ LOKAVT DEĞİL UZLAŞMA İSTİYOR

Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman ve Türk Metal Sakarya Şubesi Başkanı Olcay Meriç, Metal Sanayi İşverenleri Sendikasının (MESS) aldığı lokavt kararını gazetemize değerlendirdi.

MERİÇ: KARARI UYGULARIZ

Toplu Sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Türk Metal Sendikası grev kararı almıştı. İş veren sendikası MESS de bunun üzerine lokavt hakkını kullanacağını açıkladı. Türk Metal Sakarya Şubesi Başkanı Olay Meriç, Türk Traktör, BPlas, Noksel Çelik ve Otokar fabrikalarını ziyaret ederek işçilere alınan lokavt kararını duyurdu. Gazetemize konuşan Meriç önlerinde 60 günlük bir süre olduğunu belirterek, “Anlaşamadığımız takdirde grev kararımızı uygulamaya sokacağız. Lokavt kararıyla ilgili olarak ise biz nasıl grev kararı alabiliyorsak işveren de lokavt kararı alabilir bizim her dönem yaşadığımız şeyler bunlar. Biz sonuna kadar anlaşma yolunu izleyeceğiz; ama bir anlaşmaya varılmadığı sürece grev kararını uygulayacağız” şeklinde konuştu.

‘HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ’

Meriç, “Bizim sıkıntımız kazanılmış haklarımızı istemeleridir. İki yıllık sözleşmeyi 3 yıl yapmaları, esnek çalışmayı diretmeleri, yılsonu ikramiyesi sıkıntıları. Eğer bunlardan vazgeçip feragat ederlerse işverenle bir noktada uzaklaşmaya girebiliriz. Ama bizim kazanılmış haklarımızı istiyorlar. Bizler de işçinin kazanılmış hakkını sonuna kadar savunacağız. Bizler mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Haklarımızı savunacağız” dedi

‘YANLIŞLIK GÖRMÜYORUZ’

Türk-İş Sakarya Şubesi Başkanı Cemal Yaman ise, “İşverenin Türkiye’deki geçim şartlarını, çalışanların haklarını gözeterek sendikanın isteğine kulak vermesi lazım. Yani grev hakkına karşı lokavtın kötüye kullanılması zaten yasa gereği mümkün değildir. Dolayısıyla bu lokavtın nasıl uygulanacağı 6356 sayılı kanunun ilgili maddelerinde yazıyor. Greve karşı lokavt hakkını işverenlerin kullanmasında herhangi bir yanlışlık görmüyorum. Ancak bu toplu iş sözleşmelerini masada bitirmek her iki tarafında yararına olur” ifadelerini kullandı.

‘İŞVEREN ZARARLI ÇIKAR’

Yaman, “ Zaten MESS sözleşmesinde çalışmakta olan Sakarya’daki işyerlerini söylersek bunlar işvereni soymuyorlar. İşçi emeklerinin karşılığını almaya çalışıyorlar. Türkiye’de günümüz şartlarında bu para işçinin karnını bile doyurmuyor. Ama işsizliğin yüzde 20’lerde, yüzde 15’lerde gezdiği bir ülkede iş bulmakta avantaj ve şans olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bugüne kadar bu kurumlar güzel yönetimler yaptı. Burada işçinin hakkını sendikayla asgari müşterekte birleşme suretiyle vermeleri gerekiyor. Yoksa bunun kimseye yararı olmaz. Grevin belki işçiye de zararı olur ama işverene daha çok zararı olur, bunu da böyle bilsinler” dedi. /Nazile Akarsu-Sibel Bulut

23 Oca 2020 - 03:19 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.