Mutlu Işıksu'ya algı operasyonu

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu hiç bir açıklamasında, Unesco'dan ödül aldık demediği halde dedi gibi gösterilerek algı operasyonu ile itibarsızlaştırmak isteniyor. Bu haksızlık çünkü yapılan gazetecilik değil kara propoganda.

Aralarında Adapazarı Belediyesi'nin de bulunduğu " AKP'li belediyelerin aldığını açıkladıkları iddia edilen UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülü”nün UNESCO tarafından verilmediği ortaya çıktı" haberleri bazı ulusal basın organlarının gündemine oturdu.

BirGün gazetesinden İsmail Arı'nın haberinde, "16 Ocak tarihinde Paris'te UNESCO'ya ait olduğu bildirilen bir binada düzenlenen törenden sonra bazı belediye başkanları 'UNESCO’dan ödül aldıklarını' açıklasa da belediyeleri bu ödüllere merkezi Ankara'nın Balgat semtinde bulunan 'Kent Araştırmaları Enstitüsü'nün verdiği öğrenildi. "UNESCO'nun “Biz vermedik” dediği ödüller Paris'te Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe’nin de katıldığı törende dağıtıldı. Belediyelerin, ödülleri veren enstitüyle aynı adreste faaliyet gösteren organizasyon şirketine binlerce lira ödediği de ortaya çıktı" deniliyor.

SAKARYA BASININDA NASIL YER ALMIŞTI

Yerel gazetelerimiz yaklaşık bir ay önce, "Adapazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Çocuk Hakları Sokağı" projesi, Paris'te düzenlenen Uluslararası İdealkent Ödülleri Töreni'nde Adapazarı'na "Çocuk Dostu Kent" ödülü kazandırdı" konulu haberlere geniş yer ayırmıştı. Ödül töreni öncesinde ve sonrasında pek çok habere konu olmuştu.

MUTLU IŞIKSU NE DEMİŞTİ

Bir ay önce yerel ve ulusal basında yer alan haber şöyleydi: "Kent Araştırmalar Enstitüsünce UNESCO'nun Paris'teki genel merkez binasında düzenlenen ödül töreninde, Adapazarı Belediyesi, uluslararası platformda ödülünü aldı. Törende ödülünü alarak bir konuşma yapan Başkan Mutlu Işıksu, çocuk haklarına vurgu yapan anlamlı proje ile ödül kazanmış oldukları için çok mutlu olduklarını ve fark oluşturan projeleri hayata geçirmek için gayretle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı."

Ödül töreninin ardından Başkan Mutlu Işıksu şu açıklamayı yapmıştı: "En az 32 proje ile yeni çalışma dönemimizi başlatmıştık. Projelerimizin tamamı milletimizle birlikte tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik kalıcı çözümler üreten ve fark oluşturacak projelerdi. Çocuk Hakları Sokağı Projemizi de çok önemsedik. Projemizin uluslararası platformda ödüle layık görülmesi bizleri çok mutlu etti. Sakarya'mızı burada çok güzel bir şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz."

BELEDİYE PARA ÖDEDİ Mİ?

Belediyelerin bu ödülü almak için milyonlarca lira para ödediği de iddialar arasında. Adapazarı Belediyesi bu ödülü almak için Kent Araştırmaları Enstitüsü'ne para ödedi mi bir açıklama yapması bekleniyor. Kamuoyunda UNESCO üzerinden algı yapılması ayrı bir etik konusu. Uluslararası denilen örgütlerin Ankara Balgat'da merkezi bulunan Kent Araştırmaları Enstitüleri tarafından verilmesi son yıllarda çok konuşulan 'Algı Yönetimi" kavramına güzel bir örnek.

ALGI YÖNETİMİNE KARŞI: ALGI YÖNETİMİ

Benim gibi kendisi de İletişim Fakültesi mezunu olan Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu algı yönetiminin ne olduğunu ne olmadığını en iyi bilen siyasetçilerden biridir.

Aslında Adapazarı Belediyesi ya da basına servis edilen haber bültenlerinde hiç bir zaman "Biz Unesco'dan ödül aldık" denilmedi. Ama haberlerde ödülün UNESCO'nun Paris binasında alındığı da incelikle vurgulanıyor. Gazeteci ve 16 yıldır iletişim eğitimleri veren biri olarak aslında Birgün gazetesinin haberinde algı yönetimine karşı algı yönetimi yapılmış olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Olaylara nesnel, objektif bakmak istemeyenler ya da empatiyle bakmak yerine sempati ve empati duygusuyla hareket edenlerin haberlerinin tamamı böyledir.

Toplumun aslında Ankara Balgat'taki yerel bir enstitü tarafından verilen ödülleri küreselmiş gibi Paris'te Unesco binasında verilmesiyle farklı algılaması olağandır. Buna biz iletişimciler Gestalt psikolojisi diyoruz. Algı ve algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış bir alandık şekil ve form anlamına gelir.

Yani aslında yerel Ankara Balgat'taki bir kurum ödülleri Ankara'daki her hangi bir mekanda değil de Unesco gibi saygın bir uluslararası örgütün Paris'deki binasında verince algılar ya da anlamlar değişir. Şekil zemin ilişkisi böyledir.

Başka bir deyişle, bütün kendisini oluşturan parçaların bir araya gelmesinden farklı bir şeydir. Adapazarı Belediyesi, Unesco, uluslararası ödül, Paris kelimeleri aynı cümlede kullanılırsa o haberleri okuyan değerli halkımız da ödülü sanki Unesco vermiş gibi algılar.

Halbuki Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu hiç bir zaman biz Unesco'dan ödül aldık demedi. Ama yerel basınımızdaki bazı kişiler ve halkımız bunu farklı algıladı.

Birgün gazetesi de karşı algı oluşturma adına haberi çarpıtmaktadır. Yapılan iş gazetecilik değildir. Ancak haberde iddia edilen ödüllerin karşılığında bu kuruma para ödenmiş midir, ödenmemiş midir? Sorun buradadır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sedat Balta - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.