MİNİMALİZE EDİLMİŞ HAYALLER DİYARI

Yaşamın sunduğu telaşlar ve hayaller rafa kalktı di mi?

Gün içinde koşturmaya alışmış biz insanlara, “Haydi gel bakalım çok koşturdun, hayal kurdun, yordum seni dedi “ –Dünya

Dünyanın böyle bir mesaj vermek istemediğini kabul edenlerimiz var fakat safi kötü niyetli olamaz. Aslında yaşamlara baktığımızda safi kötülüğü biz kendimize yapmıyoruz. Günün yirmi dört saatini unutup, fazlasıyla yük bindiriyoruz omuzlarımıza. Biliş, beden sınırlarımızı zorluyor, kendimizde olandan fazlasını bekliyoruz.

Minimal, dar, yeterli olmaya alışmak kolay mı?

Kolay değil. Fakat keyifli, fakat yeterli, fakat fazlasıyla telaşsız.

İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. Yani bu demek oluyor ki biz minimal olan üç bileşenin bütünüyüz. Yeterli düzeyde beden sağlığımıza dikkat edersek biyolojik olarak iyi, yeteri kadar psikolojik yatırım yaparsak psikolojik olarak iyi ve şu dönemde çokta mümkün olmayan ve azaltılması gereken sosyallikle yazıyoruz “yaşam hikayelerimizi”.

Ne alsam, ne giysem telaşının olmadığı dönemde maddi ve manevi olarak rahatlamamak içten değil.

Sürprizz, minimalizmin bir adımını tamamladınız. Zorunluluk ve gereklilik olarak gördüğünüz harcama ve koşturmaları kendi isteğinizle olmasanız da bir şekilde azalttınız. Hafiflediniz.

Pekiii, minimalizm dediğimiz sadeleşmek, dar kalıba rahatlıkla sığmayı ilerletmek için neler yapabilirsiniz?

Eğer sadeleşmek size iyi geldiyse ve daraldığınız düzende yenisini almamak değil, evde vakit geçirdikçe size fazla gelen eşyalarından arının. Kendinizde “ hediye halkası” oluşturun. Size fazla gelen eşyalara, dışarıda ihtiyacı olanların olduğunu unutmayın. Çöpe atmak, çöpün kenarına koymak yerine birine armağan etmeninde size de katkısı olacağına eminim.

Bir diğeri ise kendinize ayırmak yerine zamanınızı alan “ sosyal medya”

Zaten vakit geçirilen mecralarda vakit geçirme süreleri uzadı. Kalıpları daraltırken sıkıldınız, biyolojik ve psikolojik yönünüzü kendiniz ele alıyor olsanız da sosyallikteki sınırlamalar sizi yordu ve yoruyor. Kendinize sosyal medyada gezenleri, eğlenenleri takip ettiğiniz ve feyz aldığınız bir süreçte olmadığınızı hatırlatmak, başka yöne adım atmanıza yardımcı olabilir. Tüm sosyal mecralarda, yaşamlarını daraltan insanlar mevcut. Önemli olan başkalarının daralan hayatlarını izlemek değil, şu süreçte sizin ne kadar sığabildiğinizdir.

Sadeleştiğiniz hayatınızda şu an sorumluluklarınızda azalma olmuş olsa da yoğun ve işlerinizle dolduğu günleriniz gelecek. Bu günlerin gelişini, ilginizi çekecek bir hobiyle tamamlayabilirsiniz. Hobiler size elde etme, üretme, meditasyon anlamında katkı sağlamak için etken bir aracı olacaktır.

Size sadeleşmenin temellerini aktarmaya çalıştım fakat yaşam tarzınızı bu yönde geliştirmek isterseniz. Belgesel ve kitaplardan faydalanabilirsiniz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Uzm. Klinik Psk. Fulya Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.