‘GEREĞİNİ YERİNE GETİRİN’

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sakarya Temsilciliği, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan itirazlara karşı çıktı. Eğitim-Sen Sakarya Şubesi Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu, sözleşmenin gereğinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

‘GEREĞİNİ YERİNE GETİRİN’
Haber albümü için resme tıklayın

KADIN KATLEDİLİYOR

“Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekilsin mi, çekilmesin mi?” tartışmaları devam ederken, sözleşmeye bir destek de KESK Sakarya’dan geldi. KESK’e Eğitim-Sen Sakarya Şubesi Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu, Türkiye’de kadın bedeninin siyasi çatışma alanı haline getirildiğini ileri sürdü. Hacıeyüpoğlu, “AK Parti’nin neoliberal politikalarının ana gövdesini oluşturan yasal düzenlemelerle birlikte kadınlar için aile ve evlilik tek kabul edilebilir yaşam biçimi. Ancak evler kadınlar için ne kadar güvenli? Veriler bunun tam tersini gösteriyor. Çünkü öldürülen kadınların yüzde 60’ı yakınları olan eşleri, kardeşleri, babaları tarafından katlediliyor. Çünkü eril yargının şiddet faillerini cezasız bırakması ve katillere verilen iyi hal indirimleri şiddet tehdidini arttırıyor” dedi.

2 BİN KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Yasemin Hacıeyüpoğlu, son 5 yılda şiddet gören 1 milyon kadından 2 bine yakınının öldürüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Bayramın birinci günü 21 saatte 11 kadın öldürüldü. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre son 5 yılda devlet koruması altında 94 kadın, yakını erkekler tarafından öldürüldü. Türkiye’de evli kadınların en az üçte biri fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Ama sadece yüzde 11’i bunu resmi kurumlara bildirebiliyor. Bu veriler koca bir ülkenin kadın mezarlığına döndüğünün göstergesi.”

‘KORUMA SAĞLIYOR’

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasının kadınlara yönelik geliştirilen ideolojik saldırının bir parçası olduğunu savunan Hacıeyüpoğlu, “Kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği bu süreçte iptal edilmek istenen İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olduğu 6 yıldan bu yana etkili bir biçimde uygulanabilseydi eğer öldürülen pek çok kadın bugün yaşıyor olacaktı. Sözleşmenin iptali demek daha çok kadının erkekler tarafından korkusuzca katledilmesi demek. Bu sözleşmenin siyasal iktidar ve iktidarla aynı ideolojiden beslenen çevrelerce hedef alınmasının nedeni sözleşmenin toplumsal cinsiyet eşitliğini temel almasıdır. Eşitlikten öcü gibi korkan bu çevreler bilsinler ki bu yasa kendi eşlerini ve kızlarını ve annelerini de koruma altına almaktadır” dedi.

GEREĞİNİ YERİNE GETİRİN

Hacıeyüpoğlu, “Biz KESK’li kadınlar olarak istediğimiz ve arzuladığımız yaşamı kurmak için savaşmaya devam edeceğiz. Mücadele eşiğini aştığımızı düşünüyor ve bu savaşı evde, işyerinde, sokakta yaşamımızı tehlikeye sokan her düşünceyle, her ideolojiyle, her anlayışla, her türlü şiddete karşı vereceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Ve bütün kadınları bir araya gelmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesini iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi. /Nazile Akarsu

05 Ağu 2020 - 18:01 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.