BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİ SON BULSUN!

​​​​​​​Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Şefik Akar, “Bisiklet kullanıcıları, bisiklet toplulukları / platformları ve sivil toplum kuruluşları olarak trafikte ölümlü bisiklet çarpmalarını sonlandıracak önlemlerin en kısa sürede alınmasını, alınacak önlemler için işbirliği yapmak üzere sesimizi ulusal ve bölgesel karar vericilerimize duyurmak istiyoruz” dedi.

BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİ SON BULSUN!
BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİ SON BULSUN!
+2
Haber albümü için resme tıklayın

HATALI KULLANIM

Başkan Akar, ölümlü bisiklet olayları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Akar, “Son dönemlerde oldukça artan bisikletliye çarparak ölümüne sebebiyet verilmesi, başta bisikletlilerin ailesi ve yakın çevresi olmak üzere herkesi derinden üzdüğü görülmektedir. Bunların çoğunluğu araç sürücülerinin hatalı kullanımı (aşırı hız, dikkatsizlik, son dönemlerde alkollü araç kullanımı vb.) ve diğer taraftan altyapı eksikliği ve mevzuatın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Artan bisikletli ölümlerine ‘Dur’ demek, güvenli bisiklet kullanımı önlemlerinin alınması için dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

TRAFİK ARACI

“Bisiklet de bir trafik aracıdır” diyen Başkan Akar, “İnsan gücü ile gittiği için ucuz, sağlıklı ve sürdürülebilirdir. 2918 Nolu Karayolları Trafik Kanununa göre; bisikletliler varsa bisiklet yolunu, yoksa araç yolunun en sağ şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler. Bisikletli ulaşımı tercih edenler, çevreye zarar vermezler, sağlığa zararlı egzoz gazı salınımı yapmazlar, başta bağışıklık sistemi olmak üzere sağlıklarına olumlu katkıda bulunurlar, küçük park yerleri ile yetinir, şehir içi trafik sıkışıklığının çözümüne katkı sağlar, motorlu araçların onda biri maliyetli yollar ile yetinirler” ifadelerini kullandı.

DESTEK VERİLMELİ

Akar, “Çevreye ve insan sağlığına zarar veren motorlu araçlara ve akaryakıta bağımlı erişimi kırmak için şehirlerde yürünebilirlik ve bisikletli ulaşıma destek verilmesi gerekir. Motorsuz bir ulaşım aracı olan bisiklet hafiftir, bu sebepten, motorlu araç ile çarpışmalarda savunmasızdır. Bunun için de önce bisikletlilerin yol ve sürüş güvenliklerini sağlamak gerekir. Bisikletli yol ve sürüş güvenliği sağlanmaksızın, ulaşımda artan ve motorlu araçlar tarafından çarpma ile öldürülen bisiklet kullanıcılarını burada anıyoruz ve yollarımızdaki bisikletlileri ulaşımda güvenliksiz sürüş ve yol ortamından kurtarmak için tüm bisikletlileri çevresine ve insana duyarlı motorlu araç kullanıcılarını ve sorumlu-yetkili yerel yönetim ve kamu kurumlarını ortak çalışmaya davet ediyoruz. Kentlerimizde güvenli pedal çevrilecek bisikletli ulaşım bölgeleri ve yolları istiyoruz” dedi.

GÜVENLİ ULAŞIM ALTYAPISI

Başkan Akar basın açıklamasında şu ifadeleri dile getirdi; “Bisikletli ölümlerinin sonlanması için güvenli bisiklet erişimi acil eylem planı noktasında işbirliğine ve bunun için aşağıdaki önerilerimiz çerçevesinde katkı sunmaya hazır olduğumuzu bildiririz; Şehir merkezlerinde ve yaya/bisikletli öncelikli yerlerde hız sınırlaması, malzeme farklılaştırması gibi elemanlar ile trafik durultması (traffic calming) yapılmalı; yatay/düşey bisikletli ulaşım bilgilendirme tabela vb ile görünürlüklerin sağlanmalı. Hher kentimizde, bisikletli ulaşım ağı oluşturmak üzere mümkün olan koridorlara ayrılmış bisiklet altyapısı, yolları ve gerekli otopark, odak gibi donatısı ile, yapılmalı. Bisiklet kullanımını teşvik edecek sürdürülebilir ve ekolojik kentsel planlama ve ulaşım planlaması yapılmalı. Yerel Yönetim-STK-kamu işbirlikleri ile yerel bisiklet politikaları ve eylem planları hazırlanmalı ve uygulanmalı. Bisiklet yollarının araç parklanmasından korunması için etkin tedbirler alınmalı. Bisiklet yoluna park eden araçlar için mobil platformlar üzerinden ihbar ve şikayet mekanizmaları oluşturulmalı. Şehir içlerinde çevre dostu bisikletli ulaşımı teşvik edici kentsel tasarım projeleri geliştirilmeli. İnsan ve çevre sağlığı için en önemli bir taşıt olan bisikletin kullanımı ve bisikletli sürüş dernek ve topluluklarını destekleyecek teşvikler öngörülmeli. İlköğretim, orta öğretim ve Üniversitelerde bisikletin kullanımı ve bisikletli sürüş zorunlu ders olarak veya geçiş aşamasında seçmeli ders olarak öngörülmeli. Bisikletlilere çarpmaların ve can kayıplarının yaşanmaması adına, insan sağlığını ve çevremizi düşünerek, daha güvenli ve bisikletli günlere erişmek dileğimizle kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

07 Ağu 2020 - 17:57 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.