BİYOPSİKOSOSYAL “MADDE KULLANIMI”

Madde bağımlılığı biyolojik, psikolojik, sosyal etkenlerin bir arada rol aldığı bir hastalıktır.

Kullanılan maddelerin beyin üzerindeki etki ve değişim süreci tartışılmaz bir gerçektir.

Bağımlılığı türlerine ayırmadan, her birinin ortak etkisini ortaya koymak gerekirse,

  • Madde pekiştirir. Nedir bu pekiştirme?

Maddenin ulaşıldığı yol ve sonrasına giden yolun ödüllendirilmesidir. Bağımlılıkta olduğu gibi pekiştirmenin de biyolojik, psikolojik ve sosyal olmak üzere farklı süreçleri vardır. Bir sonraki kullanıma teşvik eden ve sürdürmesine yardımcı olan tüm süreçler davranışı pekiştirir.

  • Madde, beynin keyif ve haz noktasını uyarır. “Bunların hepsi anlık veya sürelidir.”

Anlık ve süreli olduğunu bilelim ki, geçici süreçlerin uzun vadede yararı olmadığını kabul edelim.

Haz alan ve ödüllen vücut ne yapar?

Davranışın ve/veya madde kullanımının devamlılığı için pekişir ve bağlanır.

Yaşam sürecinde her insan yaşadığı olayların başlık ve önemine göre belleğinde dosyalar açar. Bu dosyanın açılması artık o kişinin deneyimlediği şey ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olduğunu gösterir. Bisiklet, araba kullanmayı öğrenmek gibi süreçler içinde belleğimizde dosyalar vardır. Açılan dosyada olan bilgilerin bazı nörolojik veya travmatik süreçlerin dışında silinmesi mümkün değildir. Tüm deneyimlerde yaşadığımız bu süreç elbette ki madde içinde geçerlidir. Yürümek, bisiklet kullanmak, koşmak gibi uğraş ve emek sonucu zevk veren durumlar ve madde kullanımı maalesef ki aynı şiddetle ödüllenir. Fakat madde kullanımının sonucundaki yoksuzluk ve çökkünlük uğraş ve emek harcayarak elde ettiğimiz süreçlerin sonucunda bizi karşılamaz.

Kötü etki alanları ve sonrasındaki çökkünlüğe rağmen neden kullanım devam eder?

Seanslarda duyduğum değişmeyen cümle ;“ Unutuyorum Fulya hanım, hiçbir şey düşünmüyorum.”

Düşünmemenin bir çok yolu varken neden madde ?

Ailemde kullanılıyordu, arkadaşlarımla içiyorduk… “ Biyolojik ve sosyal yönünü anladık mı şimdi? “

Yine çok soru işaretli bir yazı oldu farkındayım fakat düşünürsek, görürüz. Görürsek, eleştiririz. Eleştirirsek yönümüzü sağlıklı çizeriz.

Her psikolojik süreç gibi bağımlılıkta uzmanlar tarafından ele alınması gereken bir süreçtir. Öncelikle kendinize olan desteğinizi ve sonrasında alanında uzman olan kişilerin desteğini ihmal etmeyiniz.

Düşünceli Günler

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Uzm. Klinik Psk. Fulya Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.