SON DAKİKA

Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi
reklam

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!
Bu haber 10 Ağustos 2019 - 11:21 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketiminin artması nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulunan Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Diyetisyeni Melek Atabey, “Tam buğday ekmeği, peynir ve zeytinden oluşan hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra öğle saatlerinde kurban bayramının geleneksel yemeği olan kavurma ile güne devam edebilirler” dedi.

UZAMAN ÖNERİLERİ: Kurban Bayramı geldi çattı. Yarın kurbanlar kesilecek, kavurmalar pişirilecek, tatlılar yenecek ve bundan dolayı yeme alışkanlığında değişiklikler yaşanacak. Bu konuda uzmanlar, et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara, etin tüketimi ve sindirimi konusunda uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı’nda hafif yiyecekler tüketmek ve bol su içmek çok önemli.

SİNDİRİMİ ZOR: Kurban Bayramı’nın dini bir gereklilik olmasının yanında uzun bir süre kırmızı et tüketimi anlamına da geldiğini hatırlatan Diyetisyeni Melek Atabey, “Bu anlamda kronik hastalığı olan bireylerin öncelikle dikkat etmesi gerekiyor. Eğer bireylerde kalp rahatsızlığı, hipertansiyon veya şeker hastalığı varsa et tüketirken onların porsiyona daha da dikkat etmesi gerekiyor. Aynı gün kesilen etleri aynı gün tüketmeye genellikle kahvaltıyı atlayıp günün ilk öğününe kırmızı etle beraber başlıyoruz. Bu nedenle etlerin sindirimi zor hem de yüksek oranda yağ içerdiği için porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

HAFİF YİYİN: Atabey, “Yine ilk önerdiğimiz şeylerden bir tanesi mutlaka bir kahvaltının atlanmaması gerektiği. Bayram sabahı telaşıyla genelde kahvaltıyı atlayıp kurban eti ile beraber ilk öğünümüzü alıyoruz. Ancak bu durum hem mide hem barsak ve sindirim problemlerine yol açabiliyor. Midede şişkinlik ağrı gibi problemler bireylerde görülebiliyor. Tam buğday ekmeği, peynir ve zeytinden oluşan hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra öğle saatlerinde kurban bayramının geleneksel yemeği olan kavurma ile güne devam edebilirler. Özellikle sindirim anlamında et tüketimini öğle öneriyoruz, akşam veya sabah değil. Çünkü etlerin tüketimi 4 saat sürer bu da vücudumuzu yoracak anlamındadır. Öğle yemeğinde kavurmanın yanında ayran ve salata ile beraber tükettikten sonra hafif bir akşam yemeği öneriyoruz. Özellikle akşam et tüketimini önermiyoruz, belki bir çorba, salata zeytinyağlı yemekler gibi tüketim olabilir” tavsiyesinde bulundu.

TATLI TÜKETİMİ: Tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Atabey, “Kurban Bayramı’nda misafir ağırlamayı çok seviyoruz bu anlamda tatlı tüketimine oldukça dikkat etmeliyiz. Bu süre boyunca vücudumuza zaten et tüketerek sindirim konusunda bir ağırlık yüklüyoruz bir de ağır şerbetli tatlılardan uzak durmamız gerektiğini hatırlatırım. Eğer illa ikram etmek istiyorsak sütlü ve meyveli tatlılar, meyvenin kendisi veya yaz mevsiminde olduğumuz için dondurma tercih edebileceğimiz en doğru alternatifler arasında. Bir de gün içinde yürüyüş ve su eklenirse aslında Kurban Bayramı’nda hiçbir problem yaşamadan sağlıklı bir şekilde bayramı geçirebilirler” şeklinde konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA