Tel tedavisi hakkında…

Sizlerden gelen sorulara yönelik köşe yazılarını oluşturmaya başladığımız zamandan bu yana tel tedavisi hakkında bir çok soru geldi. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenlerin olması oldukça sevindirici. Sizlerle bugün ortodonti(tel tedavisi) hakkında en fazla merak edilenleri ve bilinmeyenleri konuşacağız.

Ortodonti nedir? Ortodonti dişlere teller ve apareyler yardımıyla kuvvetler uygulayarak onların çene içerisinde pozisyonlarını, hizalanmasını değiştiren ve kapanışı düzelten bir tedavidir. Bu tedavinin en uygun zamanı çocukların büyüme gelişme dönemidir. Bu dönemde iskeletsel bozukluklar var ise çenelerin büyüme yönü kontrol edilerek, yönlendirilerek iskeletsel bozukluğu çözmeyi hedefler. Bu dönemde diş ve kemik gelişimi devam ettiği için yetişkin bireylere göre daha hızlı bir tedavi süreci olur. Ancak büyüme gelişme sona ermiş dahi olsa iskeletsel olmayan kapanış bozuklukları, çapraşıklıklar diş ve dişeti sağlıklı olduğu her yaşta ortodonti ile tedavi edilebilir.

Ortodontinin faydaları nelerdir? Ortodontinin amacı sadece estetik görünüm değildir. Dişlerin sıralanmaları ve kapanışı; dişleri, yüz görünümü ve simetriğini, hava yolunu, çiğneme fonksiyonunu ve çene eklemini doğrudan etkilediğinden bu tedavi süreci sonrası hastanın daha uygun kapanışı olması, çiğneme fonksiyonunun dengelenmesi, eklemin en sağlıklı pozisyonda konumlandırılması ve son olarak da estetik bir görünüm oluşturulması hedeflenmektedir. Dişlerinde çapraşıklık bulunan hastalarda kapanışında bozukluk olmasa dahi ağız ve diş temizliği sonrası temizlenemeyen alanlar oluşmakta ve bu bölgede biriken yemek artıkları diş ve dişeti sağlığını tehlikeye atmaktadır. Ortodonti tedavi sonrası bu çapraşıklık sorunu çözüldüğü için hastanın temizleyemeyeceği alanlar ez aza indirilmiş olur.

Ortodonti tedavisi esnasında nelere dikkat edilmeli? Ortodonti tedavisi bir süreç içeren tedavidir. Ortalama 1,5-2 yıl sürmektedir. Bu tedavi sürecinde 3-4 haftada bir düzenli kontroller olmaktadır. Hastaların tedavilerinin en etkin şekilde sürebilmesi için bu kontrollere aksatmadan gelmeleri ve tedavi süresince ağız ve diş temizliğine maksimum özeni göstermelidir. Yasaklanan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, doktorunun söylediği önerileri harfiyen yerine getirmelidir. Böylece tedavi süreci en kısa süreye inmiş olur.

Evet, ortodonti tedavisi bir süreçtir. Uzun süren bir tedavidir. Ancak dişlere herhangi bir zarar gelmediği için ve tedavi sonucu hem fonksiyonel hem de estetik açıdan çok tatmin edici olduğundan ortodonti tedavisi görmesi gerekenlerin gönül rahatlığıyla bu tedaviyi yaptırmaları gerekir. Sizler de bu tedavi hakkında veya başka merak ettiğiniz konularda sorularınız varsa [email protected]mail adresinden veya instagram:dtfatihermek sosyal medya hesabımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dilerim. Diş Hekimi Fatih ERMEK

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Dt. Fatih Ermek - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.