HAYATIN TATLARI VE HAYATIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

BİZ VE DÜNYA KÜLTÜR MİRASI 1

“Biz Bize Benzeriz” yazısını yazarken “Sema Gösterileri”nin Birleşmiş Milletlere bağlı Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası sayıldığını belirtmiştim. Merak bu ya, dünya kültürüne ne katkımız olmuştur, bizden kaç kültür varlığı, örfü, adeti Unesco tarafından kabul edilmiştir sorusunu kendime sordum. Sonuçta Dünya Kültür Mirasına katkılarımızı araştırdım. Karşıma çok zengin bir kaynak çıktı. O kaynakla bu yazı dizisine başlıyorum.

Birinci dünya savaşının ardından kurulan Cemiyeti akvam, yerini 24 Ekim 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Örgütüne bıraktı. Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Kasım 1946’da görevini “insanlığın zihninde barışı; eğitim, bilgi-iletişim, doğa bilimleri, sosyal ve beşerî bilimler ve kültür aracılığıyla inşa etmek” olarak tanımladığı “Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü” başlığının kısaltması olan UNESCO’yu kurdu. 16 Kasım 1972’de “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” ile Dünya Miras Listesini yayınladı.

UNESCO Dünya Miras Listesi ise dünyada var olan veya var olmuş, dünden bugüne ulaşmış, insanlığın ortak mirası bölgeler, doğal yerler, yapılar, kültürel ögelerden oluşur. UNESCO Miras Listesi, dünya miraslarının korunması ve tanıtım amacını üstlenir. Çeşitli etkinlik ve organizasyonlarla insanları bilinçlendirmeyi, BM’ye bağlı ülkeler arasında iş birliği imkânını oluşturmayı amaç edinmektedir.

Dünya Mirası kapsamına alınması istenen değerlere ilişkin başvurular üye ülkelerin kendilerince yapılmaktadır. Yukarıda bir şekilde andığımız miraslar doğal veya kültürel ögelerden oluşabilmektedir. Başvuru ardından UNESCO Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarınca yapılacak araçtırma ve inceleme sonunda listeye alınıp alınmamasına karar verilmektedir. BM’ce üyeliği kabul edilmiş ülkelerin kültür varlıkları kalıcı, başvuru sürecinde olan ülkelerin kültürel varlıkları geçici listeler de yer almaktadır.

UNESCO miras komitesi 2018 yılında dünyada 1.092 farklı dünya mirası bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre 167 ülkeye ait Dünya Mirasının 845’i kültürel, 209’u doğal, 38’i ise hem kültürel hem de doğal alanlardan oluşmaktadır.

Bunun bölgesel dağılımını sunuyorum.

*

Afrika’da 35 ülkenin Kültürel Miras sayısı 52, Doğal Miras sayısı 38, Karma miras sayısı 5

Arap Ülkelerinde 18 ülkenin Kültürel Miras sayısı 76, Doğal Miras Sayısı 5, Karma Miras Sayısı 3

Asya ve Pasifik’te 36 ülkenin Kültürel Miras Sayısı 181, Doğal Miras Sayısı 65, Karma Miras Sayısı 12

Avrupa ve Kuzey Amerika’da 50 ülkenin Kültürel Miras Sayısı 440, Doğal Miras Sayısı 63, Karma Miras Sayısı 11

Orta ve Latin Amerika’da 28 ülkenin Kültürel Miras Sayısı 96, Doğal Miras sayısı 38, Karma Miras Sayısı 7

Toplam: Ülke 167, Kültürel Miras sayısı 845, Doğal Miras sayısı 209, Karma Miras sayısı 38

*

Ülkemiz Dünya Kültür Miras Listesine 1983 yılında üye olarak girmeye başlamış, 2014 yılından bu yana her yıl kalıcı listeye en az bir kültürel miras kabul ettirmiştir. 2018 yılında kalıcı listeye Göbeklitepe’nin alınmasıyla kalıcı miras sayısını 18’e yükseltmiştir. Geçtiğimiz yıla, yani 2019’a bu nedenle Göbeklitepe adı verilmişti. Ülkemizin kabul ettirdiği dünya mirasının 16’sı kültürel, 2’si hem kültürel hem de doğal niteliktedir.

Türkiye’nin Kalıcı Somut Miras Listesinden şimdilik birkaçını verelim. Tamamını gelecek yazıya taşıyalım.

*

1985 yılında Sivas; Divriği Ulu Camii ve Darüşifası

1985 yılında İstanbul; İstanbul’un Tarihi Alanları

1985 yılında Nevşehir; Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

1986 yılında Çorum; Hattuşa: -Hitit Başkenti

DEVAM EDECEK

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aydın Göle - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.