Adam ve Adamlaşma nedir?

Adam ve adamlaşma nedir?

Adam dendiğinde akla kadın ve erkek olarak ikiye ayırdığımız insan denen varlığın erkek cinsi geliyor. Erkek denince de akla ilk olarak döl vericilik gelir. Bu bütün canlıların üreme sisteminin gereğidir ve sadece erkek cinsine aittir. Doğurmanın kadına ait olması gibi.. oysa adam olma başka bir şeydir ve yatakla sınırlı değildir. Çünkü hayat yataktan büyük ve geniş bir şeydir. İş hayatından tutunda kazandığı parayı harcama biçimine, ordan ettiği iki çift söze veya seçtiği suskunluğa, hayatı tekrar tekrar ürettiği süreçte takındığı tutuma bağlıdır adamlık.

Adam dediğin “yükseklik korkusuna sahip olup çok yükseğe çıkamayan, ‘alçaklık’ korkusuylada kimseyi yarı yolda bırakamayandır.” Bu uğurda cesaretle kendini feda edene adam denir. Çünkü hayat kesin sınırları olmayan, bir ‘cesaret’ oyundur. Cesareti olmayan hayata seyirci kalır. Adamlık hakkında söylenmiş şu söz çok yerinde bir sözdür. “Adamlık ne parayla, ne pulla, ne de sözle olur. Adamlık özü sözü bir olana, karısına, kızına, çocuğuna sahip çıkan, her gün bir başka kadına değil, her gün aynı kadına aşık olandır.”

Adam dediğin evlat sahibiyse baba, kardeş sahibiyse abi adıyla anılır. Baba olmak, evlada ömrünü vermektir. Abi ise kardeşe kol kanat olmak... baba bütün hayatı kuşatırken, abi koruyucu kollayıcıdır. Ayrıca babanın yitirilmesi durumunda onun yerini düşünmeden alandır abi. Adam işte bunu başarabilendir. Yetmez, birde kadınına hep aynı hevesle sevgili olabilendir adam. Üstüne salon beyefendisiyle maçoluk arasında dengeyi kurabilen, kadına saygılı davranabileni de ekleyin.

Bizde erkek denince kadını diğer erkeklerden kıskanan kişi akla gelir. Kadında bu tavra bayılır. Günümüzde kadında aynı rolü benimsemiş, hayatı birbirlerine zehir eder olmuşlardır. Elbette dozunda kıskançlık her sevgide vardır ve olmalıdır. Çünkü seven sevdiğinin vazgeçilmezi olmak ister, ikinci kişiye tahammülü yoktur. Konumuz adamlık, gerçi başa dönersek adam insan demek olduğuna göre cinsiyet ayırmadan her dürüst, güvenilir, mert kadın ve erkek için adam denmelidir ama bugün anlaşılan erkeğin adamlığıdır madem; adam kendi sözü ve gözünden sevdiğini sakınandır demeliyiz. İnce düşünceli olarak kendi kabalığından korumadır da adamlık, kibar olmaktır.

Sevdiğinin saçlarını kelebek ürkekliği ve hafifliğiyle okşarken parmak uçlarından sevdası akmalıdır sevdiğinin yüreğine. Kadın bu sevgiyi hayat suyu bilmeli, kana kana içmeli, yüreğinin en güzel melodisine döndürmelidir.

Aslında adam gibi adam olmak zor değil kolaydır, çıkarcı art niyetli olmamak yeter insana. Gerisi çorap söküğü gibi gelir. Böyle olunca adam aç karınları da doyurur, aç yürekleri de. Şunu da ekleyelim adamlık kadının elini cebine sokturmaz. Bütün hesabı kendisinin ödemesi gerektiğini ta başından bilen ve bunu kabul edendir adamlık.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aydın Göle - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.