ZAMAN ALAN DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞLAR ( OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK)

Mevsim geçişleriyle beraber artış gösteren, düşünce ve davranışsal olarak zaman alan psikolojik bozukluğu ele almak istedim.

Havalar soğuyor

Yaz aylarında dışarıda olmak ve güneşin sıcak enerjisinden faydalanmak herkese iyi geldi. Fakat havaların kapanmasıyla beraber ,dışarıda olan algı ve dikkatin artık insanların kendilerine “ bünyelerine, yaşamlarına, ruhsal hayatlarına” döndürmelerine sebep oldu. İç dünyaya bakışın arttığı sonbahar ve kış aylarında psikolojik yardım alma isteği artış gösteriyor.

Kişinin iç dünyasına döndüğünde artan düşünce ve davranış ritüellerine açıklık getirmek istiyorum. Her düşünce ve davranış yoğunluğu bir psikolojik bozukluk olarak tanımlanamaz fakat ayırıcı bir nokta var ki “süresi, sayısı ve hizmet ettiği düşünceye “ bakmak en ince ayrıntıdır.

Kaygı temelli olan Obsesif Kompulsif Bozukluk “OKB”, düşünceler, dürtüler, düşlemler ve imgelerle kişide kaygı yaratan sürece götürebilir. Zaman alan sadece düşünceler olmamakla beraber kompulsif “ zorlayıcı “ davranışlarda kişideki kaygının azalması veya yok olması için yaptığı eylemlerdir. Kişinin kaygısıyla ortaya çıkan düşünceler gitgide zorlaşarak kişinin yaşamındaki bir çok alanı kaplamasıyla devam eder.

Kişi kendini “ zorlayıcı düşünceler”,” kaygı” ve “zorlayıcı davranışlar” arasındaki kısır döngüde sıkışmış ve çaresi hisseder. Bu kişiler genellikle günlerinin büyük bir kısmını artık bu kısır döngünün içerisinde dolaşırken bulur.

Zorlayıcı Düşünceler

-Kirlenmeye karşın aşırı kaygı ve korkular

-İhtiyaç duyulamayacak nesneleri, eşyaları saklamaya yönelik düşünceler

-Düzenleme, sıraya koyma eylemleri ile ilgili kaygı ve korkular

-Din ile ilgili aşırı mesai alan düşünceler ve devamındaki korku ve kaygılar

-Kişinin bedensel imajı ve sağlığı ile ilintili korku ve kaygılar

Zorlayıcı Davranışlar

-Temizlik alanında tekrarlayıcı ve zorlayıcı dakikalar, saatler geçirilmesi

-Denetleme ve kontrol etme davranışının tekrarlayıcı şekilde dakikalar, saatler alması

-Nesnelerin sayılması ve düzenlenmesinin tekrar tekrar yapılması

-Kişinin ihtiyacı olmayan nesneleri toplama ve biriktirme davranışı

Aslında OKB” Obsesif Kompulsif Bozukluk”tan bahsetmek için yukarıda yazdığım maddelerin hepsinin bir kişide toplanması değildir. Aralarında bir tanesinin bile aslında kişinin hayatını ne denli etkilediğini tahmin edebiliriz.

Eğer kendinizde veya çevrenizde bu şekilde tekrarlayıcı, hayatı zorlaştıracak nitelikle uğraşı olan insanlar görüyorsanız. İlk olarak yargılamadan ve yaptığı davranışa dair suçlayıcı davranmadan, o kişinin ne kadar yorulduğunu anlamaya çalışın. Yargılamak ve tenkit etmek her işin en kolay kısmıdır. Önemli olan karşımızdaki kişinin derdi ne olursa olsun anlayabilmek ve yanında olabilmektir.

Sosyal destek her sorun/problemin çözümünde temel taştır.

Ruhsal bozuklukların tedavisinde işe yaradığı söylenen birçok yöntem mevcuttur. Fakat beden ve ruh sağlığı uzmanlar dışındaki kimseye emanet edilemeyecek kadar önemli ve değerlidir. Sorununuz ne olursa olsun, alanında uzman kişilerden yardım almanız size daha pürüzsüz bir çözüm imkanı sağlar.

Ruhsal alanda yardım almak istediğinizde başvurmanız gerekenkişiler ; Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar ve Psikiyatristler olmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Uzm. Klinik Psk. Fulya Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.