HAYATIN TATLARI VE HAYATIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

KORONA VİRÜSLÜK ARA

Dokuz bölümü yayınlanan “KÜLTÜR MİRASLARIMIZI TANIMAK” başlıklı dizi yazımıza “eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde, çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim”le pandemiye dönüştü dönüşecek korona virüsünün oluşturduğu hastalık yüzünden bir bölümlük ara veriyorum. Genellikle gündemin dışında kalmaya dikkat ediyorum. Çünkü gündem çok yorucu, gerginlik yaratıcı. O kadar hızlı değişiyor ki her şey, beyinlere zarar veriyor artık. Bu hastalık korkusu hepsinin üstünde. Toplum gene ikiye bölünmüş durumda; konuyu abartarak önemseyenlerle, kulaklarının üstüne yatarak ‘ateş yansa samanım yok içinde’ diyecek kadar umursamayan, dolayısıyla önemsemeyenler..

Bu yazıyı 16.03.2020 Pazartesi günü saat 15.17’de yazıyorum. Bu saatteki haber şöyleydi:

“Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 170’in üzerinde ülkeye yayılan koronavirüsün tespit edildiği kişi sayısı 169 bini, virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı 6 bin 400’ü aştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de tespit edilen korona virüslü hasta sayısının 15 Mart itibariyle 18 olduğunu açıkladı.”

Sayı çok şükür önemsiz denecek kadar az. Hem sayı az, hem ölümlü vaka yok! Böyle kalırsa çok iyi. Ama ciddi önlemler alınmasının önemli nedenleri var. Biz Türkler kimi dini amaçla, kimi ticari veya turistik, dünyaya yayılmış bir ulusuz. Şu sıralarda Umre’ye giden 5 bin kişilik kafilenin yurda gelmesi bekleniyor. Belki de katbekat fazlasıyla diğer ülkelerdeki vatandaşlarımız da gelebilir. Tehlike burada.

Hastalık konusunda ahkâm kesecek değilim. Benim bildiklerimi sizler de biliyorsunuz. Zaten bilmemeye imkân yok; bütün radyo, televizyon ve gazeteler bu konuyla yatıyor, bu konuyla kalkıyorlar. Açık oturumlarda konu bu!

Ülkemizde Sağlık ve İçişleri Bakanlığı’nca alınan önlemler konunun öneminin farkında olunduğunun ve hükümetçe ciddiye alındığının belirtisi. Önlemlere uymak biz yurttaşların yurttaşlık görevi.

Önlemlerde neler var sırasıyla görelim.

1: Hastanelere mesai saatleri içinde ziyaret yasağı.

2: Yaşlıların dolan ilaç rapor sürelerine rağmen, süre devam ediyor kabul edilmesi.

3: Mart ve Nisan aylarında ulusal ve uluslararası bilimsel açık ya da kapalı toplantı ve konferans gibi etkinlikler geçici süreyle ertelenmesi.

4: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler ile yönetici olmayan 60 yaş ve üzerindeki kişilerin 16 Mart tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayılması.

5: İlk, orta ve liselerin 16 Mart’tan itibaren 1 hafta tatil edilmesi ve 23 Mart’tan itibaren uzaktan eğitimin başlaması.

6: Üniversitelerin 16 Mart’tan itibaren 3 hafta tatil olması.

7: Spor müsabakalarının 3 hafta seyircisiz oynanması.

8: Kamu görevlilerinin zorunlu olmadıkça yurt dışı ziyaretlerinin iptal edilmesi.

9: Daha önce durdurulan İtalya, Çin, Güney Kore, İran, Irak’a uçuşlara, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda’ya uçuşların 14 Mart sabah saat 08’den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurularak eklenmesi.

10: Kısa süreli turist ya da öğrenci vizesiyle bu ülkelere giden vatandaşların geri dönüşleri için 17 Mart’a kadar ek süre verilmesi.

11: Yurt dışından dönenlerin 14 gün kendilerini izole etmesi.

12: Kamuya açık eğlence yerleri; pavyon, diskotek, bar ve gece kulüplerinin, 16 Mart Pazartesi günü saat 10.00’dan itibaren geçici olarak kapatılması.

Kurallar bunlar.

Bence bunlara minibüs, dolmuş, şehirlerarası otobüsleriyle halk ve belediye otobüsleri gibi akla gelebilecek daha birçok toplu taşıma araçlarının sağlık denetimi de eklenmeli. Eğlence yerlerine köy ve semt kahvehaneleri de dâhil edilmelidir. Giren-çıkanın belli olmadığı en salaş yerlerden biri de buralardır. Lokantalar, kahvaltı verenler, tostçular, börekçiler, çiğ köfteciler bu kapsamda sayılmalıdır.

***

Not: Sağlık Bakanı yaptığı açıklamalarda kıraathane ve kahvehanelerinde yeni bir karara kadar kapatıldığını söyledi.

İçişleri Bakanı’nın duyurusu şöyle: İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Korona virüs tedbirleri” konulu ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacak.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aydın Göle - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.