“KORONA VİRÜS” KAYGISI

30 ülkede varlığını bildiğimiz fakat ülkemizde varlığını yeni öğrendiğimiz virüs “KORONA VİRÜS”

200 farklı türe sahip ve hayvanlarda varlığını gösteren virüs, kaygı ve korkuların artmasına sebep oldu. Hayvanlarda etkisi ise, cinse göre farklılık göstermektedir. Kanatlı hayvanlarda virüsten etkilenme değil, virüsün taşıyıcılığı görülmektedir.

Nitekim gelelim, virüse yönelik kaygılara, korkulara …

İnsanlar, korku ve kaygı duyguları yoğunlaştığında, kendilerini kaygı vb. duyguların ezebileceğine ve alt edebileceğine yönelik inançlarında büyümeler meydana gelebilir. Bir süreci yönetmenin en önemli kurallardan biri, durum ile ilgili duyguları yönetebilmektir.

Kaygı, kendi penceresinden baktırır

Kaygı, kişide varlığını gösterdiği andan itibaren otorite kurmayı ve kurallarına uyulması konusunda ısrarcıdır. İnsanlar kaygının varlığını gördükleri andan itibaren, kendilerini bir tavşan ve kaygıyı bir dağ gibi görme eğilimindelerdir. Kişinin kendisini küçük, kaygıyı büyük görme durumu neticesinde ise kaygının alanı genişler. Virüs ile ilgili doğru verilere ulaşmak ve önlemleri yeterli düzeyde almak önemlidir.

Çocuklara virüs anlatımı ve aktarımı ;

Biz yetişkinler, merak ettiğimiz konular hakkında bilgilere ulaşabilme gücüne sahibiz. Fakat çocuklar bilgileri yetişkinlerden edinirler ve sorgulama alanlarına sokmaksızın inanırlar. Kaygıdan bahsettiğimiz bu kısımda, kaygının temellerinin doğuştan atıldığını belirtmek isterim.

Ülkeler çapında konuşulan virüs vb. global olayı çocuklara aktarırken dikkat edilmesi gereken en önemli etken; iletişim yolu ve kullanılan dildir. Kullanılan dilin, gereksiz yükseklikte endişe yaratmaması, soru işareti barındırmaması ve açıklayıcı olmalıdır.

Kaygının kişi yönetmesi değil, kişinin kaygıyı kendi iyiliği doğrultusunda kullanması işlevseldir.

Kuluçka dönemi akabinde ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı ile kendisini gösteren virüs etkisinin, son ve istenmeyen aşaması “ akciğer” e inmesidir.

Varlığına dair kaygı duymanın dışında virüs için neler yapılabilir?

  • Bol su içilmelidir
  • Alkol içerikli maddelerle bulunulan ortamın temizlenmesi
  • Bir yere temas edilmesi halinde ellerin tıkanması “ dirseklere kadar”
  • Gargara kullanmak
  • Tuzlu içeriklerle ağız ve burun temizliği
  • Tokalaşmak ve öpüşmekten uzak durmak

Bahsedilen belirtilerin varlığı durumunda, sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.

Sağlıklı günler…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Uzm. Klinik Psk. Fulya Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.