ZENGİN HEP ZENGİN

Dolardaki artış ekonomimizi vuruyor. Dolar aile bütçemizi nasıl etkiliyor sorusunun yanıtı özetle şöyle: Dolardaki artışla zengin daha zengin olurken; fakirimiz daha da fakirleşti(!)

Bazılarımız dolardaki artışın direk hayat pahalılığı demek olduğunu daha anlayamadı.

Bir çok ürünün ithal edildiği düşünülürse artış direk bu fiyatların artmasını sağladı. Örneğin akaryakıtta dışa bağlı bir ekonomi olduğumuz gerçeği bir çok üründeki maliyetlerin de artması anlamına geliyor.

Yoksulluk sınırı ve açlık sınırının altında yaşayan insanlarımızın sayısı hızla yükseliyor. Türkiye hızla fakirleşiyor.

Buna karşı mutlu azınlık dolar artışından karlı çıktı. Gelir dağılımındaki bozukluğun daha da artması sosyal adalet duygusunun yok olması anlamına geliyor.

Doların artışı kaç lirada durur kimse bir şey söyleyemiyor.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın kaybı şimdiden yüzde 18’leri buldu.

Ekonomimiz büyüyor ama hormonlu büyüyor.

Üretmeden, borç alarak büyüyoruz. Bu da borcumuzun dolayısıyla cari açığın büyümesi anlamına geliyor.

Cari açığı gören yatırımcılar artık Türkiye’yi güvenli bulmuyor.

Otoriter Türkiye algısı enflasyonu yüzde 16’lar seviyesine çıkardı.

Otomobil, traktör satışlarında büyük bir düşüş var.

İnşaat sektörü durma noktasına geldi.

Kredi borcu sıkışan müteahhitler yarı fiyatına daire satmak zorunda kalıyor.

Doğalgaz, elektrik, süt, ekmek zamlarıyla zaten zar zor geçinen halkımız bu ay daha da zorlanacak. Önümüzdeki kış zorlu geçecek.

Açlık sınırı 1.800 liraya yaklaştı. Türkiye’de çalışanların büyük bir bölümü asgari ücretli olarak bu sınırın altında maaş alıyorlar. Ailede iki kişi çalışmıyorsa aç kalmasalar da kötü beslenmek anlamına geliyor.

Merkez Bankası’nın elindeki döviz rezervi 30 milyar dolara inmiş. Bu yıl ödenmesi gereken dış borcumuz 200 milyar doların çok üstünde.

Ekonomistlere göre bu rezerv ithalatı 3 yada 5 ay daha karşılayacak düzeyde ondan sonra bizi başka bir kriz bekliyor demektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sedat Balta - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.